fbpx
Home ReviewsGame Reviews Klonoa Phantasy Reverie Series | The Review

Klonoa Phantasy Reverie Series | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Μια σειρά που ομολογουμένως δεν περίμενα να δω αλλά χαίρομαι που επέστρεψε είναι αυτή του Klonoa. Ένα cult classic και cult favorite παιχνίδι που έχει μεγαλώσει γενιές και αποτέλεσε ένα ξεχωριστό platformer επιστρέφει για ακόμα μια φορά από την Bandai Namco για να επαναφέρει στους παλιούς όλες εκείνες τις ωραίες παιδικές αναμνήσεις και για να μάθει σε νέους παίκτες πως τα παιχνίδια του παρελθόντος μπορούν ακόμα να μας διασκεδάσουν.

Το Klonoa: Door to Phantomile ήταν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια στο Playstation One, τόσο που με οδήγησαν στο να αγοράσω τα sequel/spin-offs του Game Boy Advance. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και την κυκλοφορία εκατοντάδων νέων τίτλων, ο Klonoa πέρασε στο ντουλάπι της ιστορίας και φαινομενικά ξεχάστηκε από πολλούς από εμάς. Φαίνεται όμως πως είναι μια αγαπημένη σειρά που είχε ανάγκη κάποιου είδους remaster ή remake με την Bandai να το ξαναφέρνει στο προσκήνιο με την Phantasy Reverie Series συλλογή.

Η Phantasy Reverie Series περιλαμβάνει Remasters για το Klonoa: Door to Phantomile και το Klonoa 2: Lunatea’s Veil, το sequel που κυκλοφόρησε για το PS2. Η συλλογή χρησιμοποιεί ως βάση του το Remaster του πρώτου παιχνιδιού για το Wii με το δεύτερο τίτλο να δέχεται αντίστοιχες αλλαγές και βελτιώσεις. Ίσως κάτι που θα θέλαμε να δούμε είναι να περιλαμβάνονται οι spin-off τίτλοι για να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο – κάτι σαν το Kingdom Hearts: All-in-One Package.

Σαν σειρά, το Klonoa πρόκειται για ένα 3D platformer τίτλο με την περιήγηση να γίνεται σε 2.5D επίπεδα. Ο Klonoa είναι ένα πλασματάκι – που άνετα θα παρομοιάζαμε με άλλες μασκότ όπως ο Sonic – που έχει στην διάθεσή του ένα δαχτυλίδι δύναμης που του επιτρέπει να αιχμαλωτίζει στιγμιαία εχθρικά πλάσματα και να τα χρησιμοποιεί ως ώθηση σε ψηλότερες πλατφόρμες και επίπεδα ή για να χτυπήσει αντίπαλα τέρατα.

Σαν παιχνίδια πρόκειται για platformers που είναι εξαιρετικά απλά και εύκολα αλλά έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ως συνήθως καλούμαστε να φτάσουμε στο τέλος των επιπέδων μέχρι να αντιμετωπίσουμε κάποιον κακό ή κάποιο αφεντικό γενικότερο και για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε εμπόδια, να αντιμετωπίσουμε τέρατα και να συλλέξουμε κρυστάλλους και άλλα ενδεχόμενα συλλεκτικά αντικείμενα. Δεχόμαστε ζημιά, χάνουμε καρδούλες τις οποίες μπορούμε να ανακτήσουμε ή να χάσουμε τελείως και να γυρίσουμε σε κάποιο checkpoint ενώ παράλληλα υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα που πρέπει να μαζέψουμε σε κάθε επίπεδο.

Η συνταγή για το εν λόγω gameplay είναι ιδιαίτερα απλή αλλά άκρως επιτυχημένη και η περίπτωση της Phantasy Reverie Series δεν αποτελεί εξαίρεση. Καθόλη την διάρκεια των παιχνιδιών υπάρχει μια αίσθηση προόδο που δύσκολα θα βρούμε σε mascot platformers και είναι αρκετά ευχάριστο ειδικά αν ψάχνουμε κάτι να ξεσκάσουμε και να αδειάσουμε το μυαλό μας.

Οι remastered εκδόσεις έχουν όλα όσα θα περιμέναμε από αυτές με ανανεωμένα γραφικά, καλύτερες αναλύσεις, βελτιωμένο χειρισμό και ανανεωμένο ήχο. Κάτι που ενδεχομένως να μας “χαλάσει” είναι η αλλαγή των cel-shading γραφικών του Lunatea’s Veil που όπως φαίνεται έγινε με σκοπό να είναι παρόμοια τα δύο παιχνίδια ως entries ενός ολοκληρωμένου και συγκροτημένου πακέτου.

Από την άποψη γραφικών, τα δύο παιχνίδια της σειράς δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο ή φανταστικό αλλά είναι πιο καθαρά και όμορφα από τους προκατόχους τους. Αντιθέτως, τα περιβάλλοντα έχουν πάντα να μας προσφέρουν κάτι μαγικό και βαθύ με την κάμερα να βοηθάει στην ανάδειξή τους την ίδια στιγμή που επικεντρώνει στην δράση καθόλη την διάρκεια ενός επιπέδου.

Πέρα από τις γραφικές βελτιώσεις και ορισμένες μικρές αλλαγές εδώ και εκεί, η Phantasy Reverie Series δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο ως remasters. Το πακέτο αυτό λειτουργεί μόνο ως ένας λόγος να επανέλθουν δύο cult favorite παιχνίδια σε νέους παίκτες με την μόνη “σημαντική” αλλαγή να είναι η προσθήκη του εύκολου επιπέδου δυσκολίας – που παραείναι εύκολο για sidescroller players. Ως μέγεθος, κάθε παιχνίδι θα μας πάρει μέγιστο 10 ώρες για να ολοκληρωθεί οπότε αν περιμένετε κάποιου είδους πρόκληση ή κάτι ιδιαίτερο σαν το Hollow Knight ή κάτι δύσκολο τότε ίσως να πρέπει να απευθυνθείτε αλλού.

Η KLONOA Phantasy Reverie Series είναι μια μικρή συλλογή που με μια πρώτη ματιά είναι ό,τι πρέπει για την 25η επέτειο της σειράς. Είναι ένα ιδανικό πακέτο για μια κονσόλα όπως το Nintendo Switch που δείχνει να δέχεται κάθε παιχνίδι με καλή απόδοση. Με τα περισσότερα σκηνικά να τρέχουν από 50fps και πάνω ίσως να διαπιστώσουμε ορισμένα “κοψίματα” ανά διαστήματα και πτώσεις στα καρέ που ίσως μας αμαυρώσουν την γενικότερη εμπειρία – αν έχουμε πρόβλημα με κάτι τέτοιο βέβαια.

Ευτυχώς η ανάλυση στο Switch είτε σε Docked είτε σε Portable Mode είναι Native με αποτέλεσμα τα σκηνικά, τα μοντέλα και το γενικότερο rendering να είναι καθαρά και όμορφα. Ο χρόνος φόρτωσης μεταξύ επιπέδων και δωματίων ήταν σχεδόν άμεσος, στοιχείο ευπρόσδεκτο ειδικά όταν τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην κονσόλα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Κάτι άλλο που δουλεύτηκε αρκετά καλά είναι ο ήχος και μερικά quality-of-life στοιχεία. Ναι, είπαμε παραπάνω πως πέρα από τα γραφικά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα αλλά στον τομέα της παρουσίασης έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς. Ο ήχος και η μουσική έχουν δημιουργηθεί από την αρχή με πολλά σημεία να διαθέτουν την αίσθηση του βάρους και του βάθους ενώ αντίστοιχα έχουμε και την προσθήκη της δυνατότητας να κάνουμε skip κομμάτια διαλόγου ή και ολόκληρες σκηνές.

Η KLONOA Phantasy Reverie Series είναι ένας καλός λόγος να επανεπισκεφθούμε μερικά κλασικά παιχνίδια που μεγάλωσαν αρκετούς από εμάς. Είμαι αρκετά χαρούμενος που είχα για άλλη μια φορά την ευκαιρία να παίξω δύο σχετικά αγαπημένα μου παιχνίδια σε πιο μοντέρνα συστήματα και με καθαρότερα γραφικά και αισθητική, αλλά ως συλλογή θα ήθελα σίγουρα το κάτι παραπάνω. Εξάλλου έχουμε δει πολλές συλλογές να έχουν μέσα “μουσεία” με ενδιαφέροντα στοιχεία όπως σχέδια, μουσική, σημειώσεις ανάπτυξης και άλλα. Παρόλα αυτά, παραμένει μια καλή επιλογή για κάτι χαλαρό και ευχάριστο με μια δόση νοσταλγίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Hellas για τη διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like