“Meet Your Maker”. Mια φράση που χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί στην ιδέα της συνάντησης ή της αντιπαράθεσης με τον δημιουργό κάποιου ατόμου ή αντικειμένου ή αυτόν που είναι υπεύθυνος για την ύπαρξή του. Μπορεί να ερμηνευθεί σε ένα θρησκευτικό ή φιλοσοφικό πλαίσιο, ως αναφορά στη συνάντηση με τον θεϊκό δημιουργό ή στην ιδέα ότι όλα τα έμβια όντα είναι τελικά υπόλογα σε μια ανώτερη δύναμη. Με μια πιο κυριολεκτική έννοια, το “Meet Your Maker” μπορεί επίσης να αναφέρεται στη διαδικασία της δημιουργίας, όπως ένα έργο τέχνης, ένα προϊόν ή μια μηχανή. Με αυτή την έννοια, η φράση υποδηλώνει ότι ο δημιουργός του εν λόγω πράγματος έχει τη δύναμη να καθορίσει την τελική μοίρα ή τον σκοπό του.
Αυτή την λογική φαίνεται να εστερνίζεται και το νέο δημιούργημα της Behaviour Interactive, της εταιρείας πίσω από το πολυεπιτυχημένο Dead by Daylight αλλά και άλλων τίτλων όπως το Flipping Misfits. Το Meet your Maker πρόκειται για ένα ακόμα ιδιαίτερο παιχνίδι που προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ιδέα του “Πως θα ήταν να φτιάχναμε ένα Super Mario Maker αλλά σε First-person Shooter είδος” με μια χροιά από τα άλλα παιχνίδια της εταιρείας στην προσπάθεια να βρεθεί η διασκέδαση σε όλα αυτά.
Όταν ο τίτλος πρωτοανακοινώθηκε, ομολογώ πως δεν μου γέμισε το μάτι τόσο με τα γραφικά του όσο και με το gameplay του μιας και είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν και ομολογουμένως δεν εντυπωσίασε ούτε τότε. Εξάλλου, έχουμε ξαναδει σε παιχνίδια την λογική ενός ‘dungeon master’ που δημιουργεί μπουντρούμια και παγίδες και μιας ομάδας που προσπαθεί να τις ξεπεράσει για να φτάσει στον κρυμμένο θησαυρό. Μια τέτοια λογική εντοπίζεται και στο Resident Evil Resistance για το οποίο, όπως ίσως έχουμε καταλάβει, κανείς δεν μιλάει πλέον.

To Meet your Maker είνα ένα ασύγχρονο Multiplayer first-person shooter όπου οι παίκτες αναλαμβάνουν, στην ουσία, δύο διαφορετικούς ρόλους. Ένας από αυτούς είναι να συμμετέχουν σε επιδρομές εναντίον βάσεων που κατασκευάστηκαν από άλλους παίκτες. Αυτές οι βάσεις σχεδιάζονται με τοίχους, παγίδες και αρκετούς εχθρούς που είναι στρατηγικά τοποθετημένοι για να εξοντώσουν τον εισβολέα. Βασικός στόχος μας είναι να συλλέξουμε έναν σημαντικό θησαυρό σε σχήμα κόκκινου σωλήνα και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης. Μόλις συλλεχθεί ο σωλήνας, νέοι εχθροί και παγίδες μπορούν να γεννηθούν για να εμποδίσουν στο extraction.
Στην αρχή της επιδρομής, ξεκινάμε με ένα όπλο melee και ένα ranged weapon με το τελευταίο να περιορίζεται σε δύο βολές κοντινής απόστασης. Για να μπορούμε να ρίξουμε και άλλες σφαίρες θα πρέπει να τις συλλέξουμε από εχθρούς ή το πεδίο ενώ παράλληλα μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα και φίλτρα που μας βοηθούν κατά την διάρκεια της μάχης όπως χειροβομβίδες, φίλτρα αναζωογόνησης και άλλα.
Διατηρώντας την βασική φλέβα του Dead by Daylight, το Meet your Maker βασίζεται στην προσωπική μας πρόοδο και την απόκτηση εμπειρίας προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερα όπλα και να βελτιώσουμε την εμπειρία μας όπως και να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Εδώ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το παιχνίδι είναι αρκετά προκλητικό αφού με μόνο ένα χτύπημα θα ξαναβρεθούμε στην αρχή του πύργου. Αυτή είναι και η μόνη “τιμωρία” του παιχνιδιού – δηλαδή η επιστροφή στην αρχή για να ξαναδοκιμάσουμε.

Η ικανότητα να δοκιμάζουμε από την αρχή μας επιτρέπει να μάθουμε καλύτερα το layout του πύργου και να γίνουμε όλο και καλύτεροι στην ολοκλήρωσή του. Οι παγίδες που τοποθετούνται από τους χτίστες κάνουν την πλοήγηση μια κόλαση. Ωστόσο, η εξερεύνηση αυτών των κτιρίων και η αποσύνθεση όλων αυτών των εχθρών και παγίδων είναι διασκεδαστική και μας βοηθάει να χτίσουμε αντίστοιχα τις ικανότητές μας. Ακόμα και όταν φτάσουμε στον στόχο μας, το κτίριο αλλάζει μορφή και νέες παγίδες ή εχθροί εμφανίζονται, κάνοντας την αρχική μας διαδρομή ασήμαντη ενώ ταυτόχρονα καλούμαστε να βρούμε νέο τρόπο για να φύγουμε.
Το Meet Your Maker μπορεί να θεωρηθεί ένα παιχνίδι για πολλούς παίκτες καθώς περιέχει skill trees, εξοπλισμό και διαφορετικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται για να ξεκλειδώσουμε κτήρια και αντικείμενα για τις επιδρομές και τις βάσεις μας. Το ξεκλείδωμα αυτών των αντικειμένων γίνεται στην δική μας βάση που όπως και σε άλλα παιχνίδια όπως το Escape from Tarkov, έχουμε συμβούλους και εξειδικευμένους NPCs που μας προσφέρουν τις δεξιότητές τους για να αποκτήσουμε νέα όπλα και παγίδες.

Ο λόγος για τον οποίο μαζεύουμε αυτούς τους κόκκινους κυλίνδρους αποτελεί και την αφήγηση του παιχνιδιού. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός “θεματοφύλακα” που έχει υπό την επίβλεψή του έναν περίεργο οργανισμό ονόματι Chimera. Οι κύλινδροι αυτοί αποτελούν το “τέλειο γενετικό υλικό” που πρέπει να ταϊσουμε σε αυτό το πλάσμα προκειμένου να καταφέρουμε να βρούμε μια θεραπεία για μια γενετική ασθένεια που προσέβαλε την ανθρωπότητα.
Σίγουρα, αυτή η ιστορία δεν είναι κάτι καινούργιο ή κάτι που θα μας κάνει να πούμε το “Ουάου” αλλά λειτουργεί ως ένας καλός λόγος για να συνεχίσουμες τις προσπάθείες μας, τουλάχιστον για να δούμε αν υπάρχει κάποιο τέλος στον ορίζοντα. Όπως φαίνεται όμως, δεν είμαστε οι μόνοι Custodians που ενδιαφέρονται για αυτούς τους κυλίνδρους αφού πρέπει να χτίσουμε και το δικό μας οχυρό για άλλους παίκτες.

Τα εργαλεία που δίνονται για την δημιουργία της βάσης μας μοιάζουν αρκετά περιορισμένα, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που πρέπει και μπορούμε να τα τοποθετήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της δημιουργίας της βάσης μας πρέπει να έχουμε υπόψιν μας έναν carrier, ένα πλάσμα που χρησιμοποιούμε ως κουβαλητή – παρομοίως με την M.U.L.E. στο Deep Rock Galactic – και να εξασφαλίζουμε πως η διαδρομή του θα φτάνει μέχρι τον κύλινδρο. Έτσι, θα πρέπει πάντα η μορφολογία του κτιρίου μας να επιτρέπει πάση θυσία να φτάνει το μποτάκι από την αρχή μέχρι το τέλος ανεμπόδιστο.
Η απαίτηση να εξασφαλίζουμε ομαλή διαδρομή στον carrier μας περιορίζει στο πως μπορούμε να τοποθετήσουμε τους κύβους δημιουργώντας μόνο ευθείες και ανηφόρες. Έτσι, βασιζόμαστε μόνο στην τοποθέτηση των παγιδών και των τεράτων για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε άλλους εισβολείς αλλά και πάλι πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν βάσεις που είναι αρκετά δύσκολες και βάναυσες ενώ όσο προχωράμε και μαθαίνουμε τις ιδιοσυγκρασίες και την γενικότερη λογική στην τοποθέτηση παγιδών τότε μπορούμε να προβλέψουμε και το που μπορεί να βρίσκονται οι εκάστοτε παγίδες.

Έχοντας δει αρκετές βάσεις και έχοντας προσπαθήσει να δημιουργήσω άλλες τόσες δίνεται η αίσθηση πως αποτρέπεται η δημιουργικότητα και η ποικιλία με κάθε επίπεδο, τουλάχιστον όπως φτιάχνονται τώρα, πρέπει να είναι μια ευθεία γραμμή από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι κρίμα διότι εδώ υπάρχουν καλά και γερά θεμέλια για ένα παιχνίδι που μπορεί να είναι άκρως διασκεδαστικό και δημιουργικό. Πολλοί από τους εχθρούς έχουν φοβερά designs αλλά όταν τους βλέπουμε ξανά και ξανά τείνουν να γίνονται μονότονοι και προβλέψιμοι – κάτι που μπορούμε να πούμε και για τις ίδιες τις παγίδες.
Τέλος, ένα ακόμα κομμάτι που είναι άξιο αναφοράς είναι και τα γραφικά του παιχνιδιού. Το Meet your Maker δεν χρειάζεται πολύ δυνατά συστήματα για να τρέξει, τουλάχιστον σε υπολογιστές αφού απαιτεί έναν επεξεργαστή Core i7-4770 ή AMD Ryzen 5 1400, 8GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB) ή Radeon RX 580 (8GB). Είτε στον υπολογιστή, είτε στο Steam Deck μας δεν εντοπίσαμε προβλήματα με σταθερά FPS και απόδοση και καλό χειρισμό είτε σε πληκτρολόγιο και ποντίκι είτε σε χειριστήριο.
Τα γραφικά του Meet your Maker μοιάζουν παλιά και παραπέμπουν σε κάτι μεταξύ παραδοσιακών PC FPS και πιο πρόσφατων παιχνιδιών. Η χρωματική παλέτα δίνει αυτή την αίσθηση του “ξεβαμένου” με το καφέ και το κίτρινο να είναι πιο έντονα ενώ οι επιφάνειες και τα μοντέλα μας αφήνουν να ζητάμε το κάτι παραπάνω. Αυτό ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα κακό αν αναλογιστούμε πως το gameplay έχει μεγαλύτερη σημασία εδώ και τα animations είναι αρκετά για να δώσουν ταυτότητα στο παιχνίδι.

Η Behaviour Interactive έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει παιχνίδια που ξεκινούν αργά αλλά καταφέρνουν να αποκτήσουν μια θέση ανάμεσα στις μεγάλες κυκλοφορίες. Τρανό παράδειγμα το Dead By Daylight που ενώ ξεκίνησε αρκετά αργά έχει αποκτήσει αρκετό νέο περιεχόμενο και ακόμα περισσότερους παίκτες. Ελπίζουμε πως αυτό θα ισχύσει και για το Meet your Maker, καθώς εδώ υπάρχουν οι βάσεις για κάτι μεγάλο και άκρως δημιουργικό αλλά μέχρι στιγμής έχουμε δει υποσχέσεις για cosmetic αντικείμενα και άλλα πιο “ασήμαντα” στοιχεία.
Το Meet your Maker είναι ένα παιχνίδι που δεν ξέρουμε αν μπορούμε να το προτείνουμε ή όχι εύκολα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο “πείραμα” που συνδυάζει στοιχεία από αρκετά παιχνίδια όπως το Escape from Tarkov, Deep Rock Galactic, μέχρι και από το Super Mario Keeper ή Dungeon Keeper. Αν είστε κάτοχος του PS Plus τότε θα χαρείτε να μάθετε πως πρόκειται για Day 1 παραχώρηση στο πρόγραμμα οπότε αν θέλετε να το δοκιμάσετε έχει μόλις ακόμα μερικές μέρες για να το κάνετε. Από την άλλη, αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό από τις μεγάλες κυκλοφορίες ή κάτι που θα δοκιμάσει την παρατηρητικότητα και τις ικανότητές σας, τότε αξίζει μια ματιά.




Ευχαριστούμε την Behaviour Interactive για την παραχώρηση του παιχνιδιού.