fbpx
Home ReviewsGame Reviews Mineko’s Night Market | The Review

Mineko’s Night Market | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Όταν το Mineko’s Night Market ανακοινώθηκε πριν αρκετά χρόνια σε ένα Nintendo Direct, ήταν από τους τίτλους που περίμενα πως και πως. Τα ελκυστικά γραφικά του, τα χαριτωμένα σχέδιά του και το πολλά υποσχόμενο cozy gameplay του μου έδωσε ελπίδες για ένα παιχνίδι που θα με έκανε να χαμογελάω σαν παιδί και να περνάω ευχάριστα τις ώρες μου σε έναν δημιουργικό τίτλο με στυλ και ξεχωριστή ταυτότητα. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία λοιπόν να παίξω και να δω αν οι προσδοκίες μου έχουν βάση, δεν έχασα την ευκαιρία. Αυτό που είδα όμως με άφησε δυσαρεστημένο.

Ο τίτλος της Meowza Games υποφέρει από την ίδια “αρρώστια” του Eastward. Ενώ το Mineko’s Night Market προσπαθεί να υιοθετήσει cozy στοιχεία άλλων παιχνιδιών του είδους, αποτυγχάνει σε πολλούς τομείς και μας ωθεί στο να αναζητήσουμε αλλού χαριτωμένο, ευχάριστο και αποδοτικό gameplay. Ξεκινάμε δυναμικά, με σχέδια που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλους τίτλους και μια μουσική που ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική του παιχνιδιού αλλά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τα εξίσου αρκετά προβλήματα από τα οποία μαστιγώνεται.

Το Mineko’s Night Market έχει μια αρκετά περίεργη ιστορία που “κολλάει” με την νοοτροπία των περισσότερων Ιαπωνικά βασισμένων βιντεοπαιχνιδιών. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η μικρή Mineko η οποία ταξιδεύει με τον πατέρα της σε ένα σχεδόν ακατοίκητο νησί στην αναζήτηση μιας νέας ζωής. Εκεί θα γνωρίσει τον Bobo, ένα μικρό σκανταλιάρικο αγόρι που προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά του χωριού και να βοηθήσει τους φίλους του στο να αντιμετωπίσουν μια μυστική οργάνωση που έχει εισβάλλει στο νησί τους. Η Mineko έρχεται γρήγορα σε επαφή με τους τοπικούς μύθους που έχουν να κάνουν με μια γιγαντιαία γάτα γνωστή ως Nikko η οποία ζούσε στο Βουνό Fugu και για κάποιον λόγο δεν μπορεί να επιστρέψει. Αμέσως, κάνουμε την σύνδεση πως οι μυστικοί πράκτορες αιχμαλωτίζουν τα γατιά του νησιού ώστε να μπορέσουν να βρουν και να αιχμαλωτίσουν τον Nikko αλλά ο αντιεπαγγελματισμός τους, η χαζομάρα τους και η αμφιλεγόμενη εμπειρία τους μπαίνουν ως κύριο εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Από τα πρώτα μόλις λεπτά, ο τίτλος της Meowza μας αφήνει να ζητάμε πολλά. Το gameplay περιστρέφεται γύρω από την εξερεύνηση των διαφόρων τοποθεσιών του και την εκπλήρωση στόχων ή αιτημάτων από τους κατοίκους του νησιού. Γρήγορα μαθαίνουμε για την ύπαρξη του Saturday Night Market, ενός νυχτερινού πανηγυριού όπου οι κάτοικοι μπορούν να πουλήσουν ιδιαίτερα αντικείμενα στους υπόλοιπους κατοίκους με σκοπό το κέρδος ή να προσδώσουν χαρά στους άλλους. Οπότε γρήγορα αποκτάμε τον σκοπό να μάθουμε νέες συνταγές που θα μας μάθουν να φτιάχνουμε συγκεκριμένα αντικείμενα με διάφορα υλικά που θα βρούμε στις γειτονιές του παιχνιδιού. Μαζεύοντας τον κατάλληλο αριθμό πόρων θα μπορούμε να φτιάξουμε αυτά τα αντικείμενα τα οποία θα μπορούμε να δορίσουμε στους διάφορους κατοίκους – με αποτέλεσμα να μας ανταμείβουν ενίοτε με νέες συνταγές – ή να τις κρατάμε για να τις πουλήσουμε στο Night Market.

Λουλούδια, έντομα, ψάρια και…συναισθήματα είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα συλλέξουμε για να φτιάξουμε τις συνταγές μας. Παράλληλα, το Flower Museum και άλλα μέρη συλλογής θα μας ζητήσουν να τους δωρίσουμε τα διάφορα αντικείμενα ώστε να ολοκληρώσουμε την συλλογή τους, σε μια παρόμοια φλέβα με τα Animal Crossing. Οι συνταγές που θα δημιουργήσουμε αποτελούν συνήθως αιτήματων των κατοίκων αλλά ποτέ δεν εμφανίζονται σε κάποιο σπίτι ή μέρος. Ελάχιστες από αυτές θα τις δούμε να διακοσμούν κάποιο ράφι ή κάποια αυλή ενώ δεν μπορούμε να φτιάξουμε κάτι για εμάς ώστε να το βάλουμε στο δωμάτιο της Mineko. Έτσι, αμέσως αμέσως, χάνεται η ουσία στην δημιουργία των κατασκευών αυτών.

Φτάνοντας στο Σάββατο, η Mineko μεταφέρει τις κατασκευές της στην αγορά και για το κλείσιμο πρέπει να ολοκληρώσουμε κάποιο minigame. To ίδιο γίνεται και κατά την διάρκεια μιας κατασκευής. Κάποιες φορές πρέπει να κόψουμε ένα λουλούδι, να κολλήσουμε ένα αυτοκόλλητο ή να φτιάξουμε ένα βιβλίο. Από την άλλη, τα minigames του Market ποικίλουν από την αναζήτηση φαναριών στον χώρο, να βηματίσουμε σε παρελάσεις και να ακολουθήσουμε εντολές σε στυλ Simon Says ή να αγωνιστούμε σε αγώνες ταχύτητας στην πλάτη μιας γάτας. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά ενισχύοντας την επαναληπτικότητα και μονοτονία του τίτλου.

Η επαναληπτικότητα και μονοτονία εντοπίζονται σε πάρα πολλές πτυχές του Mineko’s Night Market. Οι διάλογοι που θα διαβάσουμε από ορισμένους NPCs παραμένουν ίδιοι καθόλη την διάρκεια, η θέση τους δεν αλλάζει ποτέ και όλες οι αποστολές είναι εξαιρετικά προβλέψιμες. Η συλλογή των αντικειμένων και το πέρα-δώθε που θα χρειαστεί να κάνουμε για να φτιάξουμε, τουλάχιστον στην αρχή, τα διάφορα αντικείμενα ίσως μας κουράσουν. Τα minigames στην κατασκευή και στο τέλος του Night Market παραμένουν ίδια και εναλλάσσονται ελάχιστα με αποτέλεσμα τα έπαθλα που μας δίνονται να είναι ασήμαντα, αδιάφορα και αποτελούν αναγκαία αγγαρεία παρά επιβράβευση.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Mineko’s Night Market. Είναι αρκετά…βαρετό. Εδώ υπάρχει μια ασταμάτητη λούπα των ίδιων ζητουμένων, των ίδιων δραστηριοτήτων που μετά από κάποια στιγμή καταντάει εκνευριστική παρά διασκεδαστική. Με το gameplay να χρειάζεται πλήρη αναδιοργάνωση, ερωτήματα γεννιούνται για τα διάφορα στοιχεία που χάθηκαν από την πρώτη ανακοίνωση μέχρι σήμερα. Υποτίθεται θα είχαμε σημαντικές δραστηριότητες για να ασχοληθούμε, να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε γεωργικές εργασίες και να έχουμε τα δικά μας γατιά και χωράφια και γενικά να έχουμε μια πιο δημιουργική εμπειρία. Αντιθέτως, αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα πολύ βασικό παιχνίδι που η εμφάνισή του δεν το βοηθάει ιδιαίτερα.

Πέρα από τo gameplay, ο τεχνικός τομέας του Mineko’s Night Market είναι ίσως το χειρότερο κομμάτι του. Είτε παίζουμε στο Nintendo Switch είτε στο PC έχουμε μεγάλους χρόνους φόρτωσης, τεράστια lags μετά από την φόρτωση ή όταν αλλάζουμε τοποθεσία και έναν ήχο που κόβεται (αλλά και παίζει) όσο περιμένουμε το μαύρο της οθόνης να φύγει. Το χειρότερο σε όλα αυτά είναι το lag αφού κατά την διάρκεια ενός crafting minigame ή άλλων δραστηριοτήτων που απαιτούν συγχρονισμό ένα απλό κόλλημα μπορεί να μας χαλάσει την διαδικασία.

Από την άλλη, η εμπειρία του παίκτη είναι παραμελημένη αφού τόσο τα μενού όσο και απλές μικρές αποφάσεις στο game design κάνουν την ζωή μας πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, όταν ανοίγουμε κάποιο μενού με κάποιο κουμπί πρέπει να πατήσουμε το ίδιο κουμπί για να το κλείσουμε (και όχι το B όπως συνηθίζεται). Η περιήγηση σε αυτά τα μενού είναι εξίσου δύσκολη αφού πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο τον μοχλό και όχι το D-pad. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο quest log για να καταγράφεται η πρόοδός μας σε μια αποστολή με αποτέλεσμα να πρέπει να σημειώνουμε κάπου το τι κάνουμε. Τέλος, το Inventory αποτελεί ένα διαφορετικό παιχνίδι μόνο του αφού γεμίζει πολύ εύκολα και αν πουλήσουμε ή φτιάξουμε κάτι μένει μια κενή θέση. Δεν μπορούμε να κάνουμε auto-sort οπότε η οργάνωση του Inventory μένει ανεκμετάλλευτη.

Αλλά όπως και να’χει, το Mineko’s Night Market με στενοχώρησε. Η ανάγκη μου να παίξω ένα άνετο, διασκεδαστικό και χαλαρό παιχνίδι φαίνεται να αντικαταστάθηκε από μια μονότονη βάση και ένα gameplay αρκετά ρηχό και ενίοτε ανούσιο. Αυτό σε συνδυασμό με τον άθλιο τεχνικό τομέα, με FPS να αυξομειώνονται συνέχεια, loading times να είναι μεγαλύτερα και από το μέλλον μας, lags κατά την διάρκεια σημαντικών στιγμών και bugs ή glitches που αλλοιώνουν την συνολική εμπειρία αποτελούν το έναυσμα να επιστρέψουμε στα σίγουρα παιχνίδια. Πέρα από χαριτωμένη, ιδιαίτερη εμφάνιση και όμορφη μουσική, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να δικαιολογεί τον χρόνο μας στον κόσμο του.

Ευχαριστούμε την Humble Games για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like