fbpx
Home ReviewsGame Reviews SD Gundam Battle Alliance | The Review

SD Gundam Battle Alliance | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά και ήδη μας προετοιμάζει για αρκετές μεγάλες κυκλοφορίες. Με το remake του The Last of Us Part I να έχει ήδη συνεπάρει πολλούς φίλους των RPG και με τις επερχόμενες κυκλοφορίες να ροκανίζουν τον χρόνο μας όλο και περισσότερο, εμείς ακόμα ανατρέχουμε στον Αύγουστο, τόσο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών όσο και για τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν κατά την διάρκειά του.

Μέσα στις δεκάδες κυκλοφορίες του μήνα είχαμε και εκείνη του SD Gundam Battle Alliance ενός ακόμα anime-based JRPG που απευθύνεται τόσο στους fans της σειράς όσο και σε εκείνους που ψάχνουν κάτι πιο έντονο. Ως τίτλος που έχει συγκεκριμένο κοινό ίσως να είναι δύσκολο να το ευχαριστηθούν όλοι, ωστόσο πόσοι από εμάς δεν εντυπωσιάζονται από μεγάλα mechas που κόβουν και καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους – και πόσο μάλλον σε ένα σκηνικό που θα μας θυμίσει Dynasty Warriors.

καινούργια σεζόν κάνει την εμφάνισή της και γεμίζει την ιστορία ακόμα περισσότερο, δίνοντάς μας νέους πρωταγωνιστές, νέες τοποθεσίες και χρονολογίες, καθώς και νέους χαρακτήρες. Το SD Gundam Battle Alliance είναι ένας τεράστιος εορτασμός πολλών χρόνων παράδοσης, με ιστορίες σε ολόκληρο το σύμπαν της σειράς, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια υπόθεση που έχει νόημα για τους θαυμαστές των Gundam, αλλά μπορεί να κάνει τους νεότερους παίκτες να τα παρατήσουν ή να ενδιαφερθούν περισσότερο για αυτήν.

Η ιστορία εκτυλίσσεται ως ένας περίεργος συνδυασμός ταξιδιού στο χρόνο και VR εκπαίδευσης αφού ο απρόσωπος πρωταγωνιστής – δηλαδή εμείς – θα βρεθούμε σε ένα είδος εικονικής πραγματικότητας όπου ιστορικές μάχες της σειράς λαμβάνουν χώρα και αποθηκεύονται για μελέτη και εκπαίδευση. Παγιδευόμαστε μέσα μέσα σε αυτήν την προσομοίωση και έτσι μαζί με την Juno, την operator που μας κατευθύνει μαζί με το Sakura, ένα εξειδικευμένο A.I. πρέπει να επιδιορθώσουμε τα σφάλματα στο σύστημα και να παλέψουμε για την ελευθερία μας. Έτσι, θα βρεθούμε σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στον χρόνο όπου και θα αντιμετωπίσουμε διάφορα mechas από την ιστορία της σειράς.

Η αποστολή της επιδιόρθωσης των σφαλμάτων θα οδηγήσει σε ένα κλασικό σκηνικό παρόμοιων παιχνιδιών. Με πιο απλά λόγια, θα δούμε αγαπημένους ή γνωστούς ήρωες να συνεργάζονται σε απίθανα σενάρια την στιγμή που θα καλούμαστε να ολοκληρώσουμε αποστολές που θα μας δίνονται είτε από την operator είτε από την ομάδα με την οποία θα συνεργαζόμαστε. Φυσικά, υπάρχουν και τα “true missions” που ακολουθούν τα “πραγματικά” γεγονότα της εκάστοτε σειράς με διαλόγους και σημεία κλειδιά στην ιστορία να αναπαράγονται ατόφια.

Τα πεδία της μάχης, μαζί με τα κτήρια και τα διάφορα φυσικά και μη εμπόδια δίνουν την αίσθηση πως τα mecha μας έχουν το μέγεθος και το σκέλος που αρμόζει. Μην ξεχνάμε πως είμαστε πιλότοι τεράστιων ρομπότ που σίγουρα είναι ψηλότερα από τα κτίρια γύρω τους. Βέβαια, τα Gundam που θα αντιμετωπίσουμε ή θα ελέγξουμε έχουν μια πιο μικροσκοπική ή αλλιώς “chibi” εμφάνιση που οφείλεται στην προσομοίωση παρά σε κάτι άλλο.

Γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως ο έλεγχος των αγαπημένων μας mecha είναι ιδιαίτερα απλός ακόμα και αν κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει διαφορετικά όπλα. Έχουμε ένα κουμπί για light attacks, ένα κουμπί για heavy attacks και τρια special moves που πολλές φορές χαρακτηρίζονται από μεγάλη δύναμη και μπόλικο cooldown. Επιπλέον, έχουμε και μια super επίθεση που είναι διαθέσιμη μόλις γεμίσει η μπάρα μας ενώ οι αμυντικές μας ικανότητες περιορίζονται σε αποφυγή και μπλοκάρισμα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργηθούν ασταμάτητα combos και εντυπωσιακές μάχες.

Αυτές οι μάχες χαρακτηρίζονται από απλότητα και αμεσότητα, κάτι που αναφέραμε παραπάνω ως το “Σύνδρομο του Dynasty Warriors”. Στρατιές από αντίπαλα mecha θα έρχονται κατά πάνω μας και χρησιμοποιώντας είτε ένα σπαθί είτε άλλα όπλα θα μπορούμε να τα κόβουμε και να τα καταστρέφουμε μέσω άμεσων και απλών combos. Η γοητεία σε όλο αυτό το σύστημα αναδεικνύεται στα boss fights εκεί όπου κάθε αφεντικό έχει μια αρκετά μεγάλη μπάρα ενέργειας και επιθέσεις που δεν μπορούμε πάντα να σταματήσουμε. Άλλα αφεντικά έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος με συγκεκριμένα αδύναμα σημεία ενώ άλλα είναι tanks που θέλουν στρατηγική και πολλές φορές βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε.

Η υπομονή και η στρατηγική θα μας βοηθήσουν πολλές φορές στο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα αφεντικά ενώ και οι companions μας θα βάλουν το λιθαράκι τους για να επιτύχουμε στην αποστολή μας. Πριν από κάθε αποστολή μπορούμε να επιλέξουμε άλλα δύο Gundams για να μας συνοδεύσουν με αυτή την επιλογή να καθορίζει πόσο καλά θα τα πάμε. Τα πολύ μεγάλα αφεντικά απαιτούν μια καλή οργάνωση και συνεννόηση, ειδικά όταν παίζουμε σε online co-op, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τα αδύναμα σημεία και να αποφύγουμε τις εχθρικές επιθέσεις.

Ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς του SD Gundam Battle Alliance είναι το leveling σύστημα και το πλήθος των Gundams που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε. Κάθε αποστολή ενδέχεται να περιλαμβάνει και από ένα blueprint, αντικείμενο σημαντικό για το ξεκλείδωμα των mechas. Θα υπάρξουν αποστολές που θα πρέπει να επαναλάβουμε αρκετές φορές προκειμένου να ξεκλειδώσουμε αυτά τα blueprints και ενώ θα βρούμε τα αγαπημένα μας gundam πίσω από αυτά, ίσως κουραστούμε από την επανάληψη.

Η επανάληψη στις αποστολές θα αναδείξει και την μονοτονία του συστήματος μάχης η οποία γίνεται πιο ενοχλητική από το γεγονός ότι οι φωνές των ηθοποιών είναι στα Ιαπωνικά. Καθόλη την διάρκεια μιας αποστολής, οι χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτή ανταλλάζουν συνεχόμενα στοιχεία και διαλόγους που εύκολα μπορούν να χαθούν την στιγμή της μάχης. Έτσι, αν δεν έχουμε τα μάτια μας σε δύο μεριές ταυτόχρονα – στους υπότιτλους και την δράση – θα χάσουμε το context και πολλές σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να ειπωθούν.

Ευτυχώς, η έκδοση του SD Gundam Battle Alliance στο Switch δεν υποφέρει όπως άλλα απαιτητικά παιχνίδια. Μπορεί στα άλλα συστήματα να έχουμε μια γυαλιστερή έκδοση υψηλής ευκρίνειας, ωστόσο τα γραφικά και η ευκρίνεια στην υβριδική κονσόλα της Nintendo έχουν τροποποιηθεί για να έχουμε ένα ισορροπημένο οπτικό αποτέλεσμα μαζί με μια ικανοποιητική απόδοση. Με μια ελάχιστη θολούρα η οποία συνήθως οφείλεται στην ανάλυση της συσκευής, η έκδοση αυτή δεν έχει να ζηλέψει και πάρα πολλά και δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για ένα διασκεδαστικό portable παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές, το SD Gundam Battle Alliance είναι ένα γράμμα αγάπης προς τους φίλους της σειράς και σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν ένα εκτενές και ενδιαφέρον σύμπαν. Το gameplay πέφτει στο επίπεδο των Warriors παιχνιδιών με τις μάχες να χαρακτηρίζονται τόσο από απλότητα όσο και από έντονες μονομαχίες ενάντια σε μεγάλα αφεντικά. Τα γραφικά ενισχύουν μια καλή εμπειρία αφού δεν έχουμε κακή απόδοση και η ευκρίνεια είναι αρκετή ώστε να μην κουράζονται τα μάτια μας. Σε αυτό το σημείο όμως να αναφέρουμε πως πολλές μικρές ατέλειες ίσως επηρεάσουν την συνολική μας εμπειρία οπότε πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά καλό θα ήταν να κάνετε λίγη υπομονή.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Hellas για τη διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like