fbpx
Home ReviewsGame Reviews SnowRunner | The Review

SnowRunner | The Review

Γράφει ο/η Αλέξανδρος Ατσκακάνης

Demon Souls με ρόδες

Εκεί κάπου το 2009 ένας λίγο τρελούτσικος Ιάπωνας (Hidetaka Miyazaki) με την ομάδα του δημιούργησαν ένα καταπληκτικό παιχνίδι, το Demon Souls. Βασικό χαρακτηριστικό του Demons Souls καθώς και όλων των υπόλοιπων τίτλων της σειράς Souls ήταν ο απίστευτος βαθμός δυσκολίας του που έκανε τον παίχτη να πιστεύει ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει και να νικήσει τους εχθρούς. Δικαιωματικά λοιπόν τα souls like παιχνίδια θεωρούνται από τους gamers όλου του κόσμου τα δυσκολότερα παιχνίδια στην αγορά. Η δυσκολία όμως δεν ήταν ποτέ άδικη για τον παίχτη. Δεν μπορούσες να προχωρήσεις αν δεν γινόσουν απλά καλύτερος στο παιχνίδι. Ο όρος git gud (get good) ξεκίνησε να ακούγεται όλο και πιο συχνά από στόματα gamer σαν απάντηση για την ερώτηση “πώς να πάω παρακάτω” σε ένα παιχνίδι Souls.

Το SnowRunner λοιπόν είναι ένα “Souls like” παιχνίδι αλλά με την διαφορά ότι ο χαρακτήρας σου είναι ένα φορτηγό και ο εχθρός το περιβάλλον. 

Χιόνι

Το SnowRunner είναι ο άξιος διάδοχος του MudRunner που κυκλοφόρησε στα τέλη του Οκτώβρη του 2017 που σύστησε στον κόσμο την ομορφιά της δύσκολης οδήγησης στην λάσπη. Τα Physics του παιχνιδιού και ο τρόπος που μπορούσες να περάσεις μέσα από φαινομενικά αδιάβατους δρόμους έκαναν το MudRunner κάτι πολύ ιδιαίτερο στο είδος των Driving Simulations. Το SnowRunner πήγε την σειρά ένα βήμα παρακάτω, ή μάλλον ένα βήμα πιο κοντά (βορειότερα) στον αρκτικό κύκλο. Εκτός από την γνώριμη λάσπη πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και χιονισμένα βουνά και παγωμένες λίμνες. 

Καλώς ήρθες στην κόλαση

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού τα πράγματα φαίνονται αρκετά απλά. Βρισκόμαστε στο Black Lake του Michigan και το παιχνίδι μας λέει να πάμε να βρούμε το φορτηγό μας. Ξεκινάμε με το αγροτικό μας και κατευθείαν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Στα εκατό μέτρα μπροστά σου ο δρόμος έχει χαθεί κάτω από τα νερά ενός χείμαρρου. Κάνοντας την “απαραίτητη” παράκαμψη και περνώντας μέσα από ατελείωτη λάσπη φτάνεις στο σημείο που βρίσκεται το φορτηγό σου. Η διαφορά στον τρόπο οδήγησης είναι εντυπωσιακή. Εκεί που ένιωθες απειλή περνώντας μέσα από μια λακούβα με λάσπη τώρα περνάς άνετα μιας και το μέγεθος του οχήματος αλλά και η ιπποδύναμη του κινητήρα είναι πολύ μεγαλύτερα από το μικρό αγροτικό που είχες.

Σαν πρώτη αποστολή το παιχνίδι μας λέει να μεταφέρουμε τα απαραίτητα υλικά για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την γέφυρα που έχει πέσει. Σχετικά εύκολα και γρήγορα κάνεις τα πρώτα δρομολόγια και βλέπεις την γέφυρα να χτίζεται και να ανοίγει ένα μεγάλο κομμάτι στο χάρτη που μπορείς να εξερευνήσεις. Επόμενος στόχος είναι να μπορέσεις να βρεις τη βάση σου. Το γκαράζ.

Το γκαράζ σου είναι και η κεντρική σου βάση. Εκεί μπορείς να δεις τα οχήματα που έχεις στην κατοχή σου αλλά και να τα αναβαθμίσεις και να αλλάξεις την εμφάνισή τους. Στην έκδοση που πήρα για το review είχα και τον year one pass μαζί με αποτέλεσμα να είχα αρκετά οχήματα στην κατοχή μου. Κανονικά ξεκινάς με το μικρό αγροτικό και το φορτηγό που βρίσκεις για να διορθώσεις την γέφυρα. Οι αναβαθμίσεις για κάθε όχημα είναι αρκετές και κάθε μία από αυτές εξυπηρετεί και συγκεκριμένους λόγους για να την κάνεις. Από την ιπποδύναμη της μηχανής, το είδος των ελαστικών, μέχρι και το είδος της καρότσας που θα έχεις στο φορτηγό σου.

Στο market μπορείς επίσης να βρεις και αρκετά άλλα βαριά οχήματα που μπορείς να αποκτήσεις πληρώνοντας με το νόμισμα του παιχνιδιού αλλά και να αποκτήσεις αγοράζοντας (με αληθινά χρήματα) κάποιο από τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει. Τελειώνοντας λοιπόν τις δουλειές μας στο γκαράζ έρχεται η ώρα για την πραγματική εργασία, την οδήγηση.

Οδηγώ και σε σκέφτομαι

Το δυνατό σημείο της σειράς Runner είναι η οδήγηση. Μπαίνοντας στο όχημα το πρώτο πράγμα που παρατηρείς στο HUB του παιχνιδιού είναι η απουσία ταχύμετρου (κοντέρ). Τα μόνα που μπορείς να δεις είναι το κιβώτιο ταχυτήτων, την επιλογή χρήσης όλων των τροχών και του διαφορικού, καθώς και επιλογές για τα φώτα και για το βίντσι.
Ξεκινώντας λοιπόν να βρεις την επόμενη μεταφορά καταλαβαίνεις ότι η οδήγηση διαφέρει πολύ από τα κλασικά παιχνίδια οδήγησης. Εδώ η ταχύτητα είναι πολλές φορές εχθρός μιας και τα εμπόδια στον δρόμο παραμονεύουν. Αν πάρεις την στροφή σε δρόμο ανηφορικό με λάσπη και δεν προσέξεις την ταχύτητά σου, το ντελαπάρισμα είναι σίγουρο. Πίστεψέ με θα δεις πάρα πολλές φορές το κάτω μέρος του οχήματός σου οδηγώντας στους “δρόμους” του SnowRunner. Αν το όχημα σου αναποδογυρίσει ή καταστραφεί αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γυρίσεις στο γκαράζ (που αυτόματα επιδιορθώνει τα οχήματα) και να ξαναπροσπαθήσεις να πας στον προορισμό σου.

Το παιχνίδι στην αρχή σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο και ότι για να περάσεις κάποια εμπόδια πρέπει να επιδιορθώσεις κάτι. Σας προτρέπω να δοκιμάσετε να πάτε από όπου θέλετε. Στο παιχνίδι τα driving physics είναι τόσο καλά που κατάφερα να περάσω μέσα από έναν ποταμό μιας και η γέφυρα είχε σπάσει. Με σωστή προετοιμασία (να βάλω την απαραίτητη εξάτμιση για να συνεχίσει η μηχανή να δουλεύει και κάτω από το νερό) και σωστή χρήση του εργάτη (βίντσι) στο όταν έφτασα απέναντι ένιωσα ικανοποίηση σαν να κέρδισα ένα πολύ δύσκολο Boss. 

Veni vidi Βίντσι

Ίσως το ποιο σημαντικό εργαλείο στο ταξίδι σου στον κόσμο του SnowRunner είναι το βίντσι. Βίντσι έχουν όλα σου τα οχήματα εγκατεστημένο από την πρώτη στιγμή. Σε βοηθάει να τραβήξεις το όχημα και να το ξεκολλήσεις από οποιαδήποτε κατάσταση έχεις κολλήσει, να τραβήξεις άλλα οχήματα ή τρέιλερ και να τα ξεκολλήσεις, αλλά και σε κρατάει από το να αναποδογυρίσεις (αν το χρησιμοποιήσεις σωστά). Για την πιο αποτελεσματική χρήση του εργάτη μπορείς να επιλέξεις διαφορετικά σημεία στο όχημα σου για να μπορέσεις να το τραβήξεις πιο εύκολα. Αν για παράδειγμα έχεις μια κολώνα μπροστά σου μπορείς να ενώσεις το πίσω μέρος του οχήματος με την κολώνα έτσι ώστε να τραβήξεις τον εαυτό σου πιο μπροστά. 

Εκτελούνται μεταφοραί

Οι περισσότερες αποστολές του παιχνιδιού είναι οι μεταφορές από το σημείο Α στο σημείο Β. Απλά μεταξύ του Α και του Β υπάρχει η κόλαση! Η χρήση του κατάλληλου οχήματος, κατάλληλου τρέιλερ και κατάλληλου setup στο όχημα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας αποστολής. Πολλές φορές είναι προτιμότερο να έχεις και ένα τρέιλερ μαζί σου για να μπορείς να μεταφέρεις περισσότερα υλικά για την γρηγορότερη ολοκλήρωση των αποστολών. Αυτό θα σου δώσει την δυνατότητα να ανέβεις γρηγορότερα level και να μπορέσεις να ξεκλειδώσεις της αναβαθμίσεις για τα οχήματά σου. Παρόλο όμως που δεν υπάρχει μεγάλο πλήθος διαφορετικών αποστολών το SnowRunner δεν είναι βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Οι αλλαγές στο τερέν και στο περιβάλλον είναι τόσο πολλές που ίσως αργήσει κάποιος fan της οδήγησης να το βαρεθεί.

Ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος και οι περιοχές που έχεις να επισκεφτείς είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Στις πρώτες στιγμές η αλήθεια είναι αναρωτιόμουν για πιο λόγο ο τίτλος έχει μέσα τη λέξη snow μιας και δεν έβλεπα πουθενά χιόνι. Από την στιγμή όμως που θα βρεις το πρώτο γκαράζ μπορείς να μεταφέρεις τα οχήματά σου στα γκαράζ των άλλων περιοχών του παιχνιδιού. Οι πρώτες μου ώρες στο χιόνι με τα αρχικά οχήματα ήταν αρκετά δύσκολες και έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στην πρώτη περιοχή για να αποκτήσω εμπειρία ως οδηγός.

Ένας κόσμος τόσο άδειος αλλά και γεμάτος ταυτόχρονα

Προσπαθώντας λοιπόν να βγάλω αποστολές και να ολοκληρώσω μεταφορές στην αρχική περιοχή βρήκα αρκετά εμπόδια μπροστά μου. Έτσι αποφάσισα να εξερευνήσω και να ανοίξω όλο το χάρτη πριν προχωρήσω. Μεγάλη βοήθεια είναι τα παρατηρητήρια που είναι διάσπαρτα στο χάρτη. Πηγαίνοντας εκεί με το όχημά σου ανοίγει μια αρκετά μεγάλη περιοχή του χάρτη αποκαλύπτοντας τις περιοχές ενδιαφέροντος. Σε κάθε περιοχή μπορείς να βρεις αναβαθμίσεις για τα οχήματά σου αλλά και διάφορα οχήματα που πρέπει να ξεκολλήσεις από το περιβάλλον και να μεταφέρεις πίσω στη βάση σου. Με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι σου δίνει “δωρεάν” νέα οχήματα που θα σε βοηθήσουν να μετακινηθείς πολύ πιο εύκολα στον χάρτη. Προτείνω σε κάθε καινούργια σας επίσκεψη σε μια περιοχή πρώτα να ξεκλειδώνεται τα παρατηρητήρια και μετά να ξεκινάτε τις μεταφορές.

Αυτό που μου έκανε όμως τρομερή εντύπωση είναι η έλλειψη ζωής στο χάρτη. Μοιάζει σχεδόν απόκοσμο το πόσο μόνος είσαι σε έναν κόσμο που κατά τα άλλα δείχνει απίστευτα ζωντανός. Είναι σαν ένα τραγικό γεγονός να έχει εξαφανίσει όλους τους ανθρώπους από την περιοχή και ο μόνος που έχει μείνει είσαι εσύ. Τα πάντα βρίσκονται στην θέση τους. Αυτοκίνητα στα παρκινγκ, φώτα αναμμένα στα σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά άνθρωποι πουθενά. Από την άλλη όμως το περιβάλλον είναι τόσο ζωντανό που όταν οδηγείς στους απροσπέλαστους δρόμους δεν νιώθεις καθόλου μόνος.

Η άγρια ομορφιά της φύσης

Τα μοντέλα των δέντρων και γενικά ο σχεδιασμός του SnowRunner είναι εντυπωσιακός. Στην PS 5 έκδοση που είχα στα χέρια μου έτρεχε απροβλημάτιστα και οι φωτισμοί και τα γραφικά έδειχναν πανέμορφα. Σχεδόν σε όλη την διάρκεια του review χρησιμοποιούσα την follow camera. Ελάχιστες φορές με δυσκόλεψε στο να μπορέσω να δω το όχημα μου καθαρά και αυτό γινόταν συνήθως όταν είχα μαζί μου κάποιο φορτωμένο τρέιλερ. Το παιχνίδι έχει ακόμη μια επιλογή κάμερας, αυτήν από την θέση του οδηγού. Δεν μπόρεσα να παίξω καθόλου σχεδόν από την κάμερα αυτή μιας και το FoV (πεδίο όρασης) όσο μεγάλο και να ήταν δεν είχες καλή ορατότητα του δρόμου αλλά και του οχήματος. Ούτως ή άλλως όμως η απόλαυση του παιχνιδιού βρίσκεται στο να βλέπεις το όχημά σου να αγκομαχάει για να ξεπεράσει ένα εμπόδιο και να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Το τοπίο όταν ξεκινάς να κάνεις αποστολές στα χιονισμένα τοπία της Αλάσκας είναι άκρως απολαυστικό και όταν φτάνει η νύχτα τα φώτα του βόρειου σέλας είναι εκθαμβωτικά. Η οδήγηση στο χιόνι είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη λάσπη αλλά με την εμπειρία που έχεις μαζέψει ως οδηγός από τις πρώτες αποστολές μπορείς να ανταπεξέλθεις άνετα. Οι παγίδες όμως και εδώ παραμονεύουν. Δεν ξέρεις πότε μπορεί να σπάσει ο δρόμος που οδηγείς.

Από θέμα τώρα ήχων και μουσικής το SnowRunner δεν απογοητεύει. Η country μουσική είναι το main theme του soundtrack του παιχνιδιού και αν και δεν είμαι μεγάλος φαν του είδους δεν με ενόχλησε καθόλου. Ο ήχος της μηχανής είναι αρκετά πιστικός και αληθοφανής. Μπορεί να μην φτάνει σε επίπεδα άλλων racing τίτλων αλλά η αλήθεια είναι ότι νιώθεις την μηχανή να πάει να σπάσει από την πίεση και τις στροφές όταν κολλάς σε μέσα σε μια παγωμένη λίμνη.

Ευχαριστούμε θερμά την AVE για τη διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like