fbpx
Home ReviewsGame Reviews The Eternal Cylinder | The Review

The Eternal Cylinder | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Η ιστορία είναι σχετικά απλή και την πληροφορούμαστε μέσα από μια δυναμική και ενδιαφέρουσα αφήγηση. Έτσι, λοιπόν, η φυλή των Trebhum, των μικρών και χαριτωμένων εξωγήινων, βρίσκεται εν μέσω μιας διαπλανητικής τραγωδίας αφού δέχονται επίθεση από πλάσματα που εισέβαλαν στο περιβάλλον τους. Τα Trebhum δε διαθέτουν αμυντικούς μηχανισμούς ή όπλα αλλά οξύνοια καθώς απολαμβάνουν την μεταξύ τους αλληλεγγύη. Σιγά σιγά, και μέσα από την εξιστόρηση, αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς συνέβη στον πλανήτη τους. Πρόκειται για μια μελαγχολική και στενάχωρη ιστορία που κάποιοι ίσως παρατηρήσουν και κάποια στοιχεία παραβολής.

Το gameplay δομείται από τη συνεργασία μεταξύ των χαρακτήρων αφού ο καθένας αποκτά μέσω μεταλλάξεων διαφορετικές ιδιότητες. Χαρακτηριστικό τους, λοιπόν, είναι η προσαρμογή στο περιβάλλον μέσω μετάλλαξης καταναλώνοντας συγκεκριμένα στοιχεία της φύσης, όπως φυτά, καρπούς, φρούτα, ζώα, έντομα και άλλα πολλά. Κάποια από αυτά θα δώσουν στα μέλη της ομάδας διάφορα προνόμια όπως μεγαλύτερη χωρητικότητα στο inventory belly τους, μεγαλύτερη αντοχή στο νερό, δραματικές επιδόσεις στο jumping, σχήμα, ύψος και άλλα πολλά. Πέραν των χαρακτηριστικών αυτών, τα οποία θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ξεπεράσουν εμπόδια και εχθρούς -αλλά και το πιο βασικό, να δραπετεύουν από τον κύλινδρο που τα καταδιώκει με ιδιαίτερο ζήλο- όπως κάθε οργανισμός, έτσι και οι Trebhum, έχουν ανάγκη από φαγητό και νερό. Το πρόβλημα έγκειται στις κατά τόπους συνθήκες για τις οποίες θα πρέπει να επιλέξουν πως θα χρησιμοποιήσουν τα αποθηκευμένα αντικείμενα οπότε η ισορροπία μεταξύ υποσιτισμού και αφυδάτωσης είναι εύκολο να διαταραχθεί. Συνυπολογίζοντας τον παράγοντα επιρροής αυτών των δεικτών από περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα με την αλλαγή της θερμοκρασίας, αλλά και με τη χρήση κινήσεων, όπως το rolling για μεγαλύτερη ταχύτητα, ο παίκτης πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην ξεπεράσει τις αντοχές του γιατί θα εξαντληθεί χωρίς να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, αποτελούνται από σαράντα (!) διαφορετικά ευφάνταστα concept με κάθε μία από αυτές να προσφέρει δημιουργικές και εγκεφαλικές λύσεις! Για παράδειγμα, αν θέλετε να κινηθείτε πιο γρήγορα στο νερό θα πρέπει να επιλέξετε εκείνο το αναλώσιμο που προσφέρει στο σώμα την επιθυμητή ιδιότητα. Η ομάδα των Trebhum αυξάνεται είτε με την εκκόλαψη αυγών που βρίσκονται διασκορπισμένα στον χώρο είτε τα απελευθερώνετε από διάφορα δεσμά. Όταν μέλη της ομάδας αποβιώνουν μπορείτε να τα επαναφέρετε στη ζωή με την χρήση των minerals τα οποία συλλέγετε πιο δύσκολα σε σχέση με τα υπόλοιπα αναλώσιμα αφού σχετικά σπανίζουν. Η παγίδα εδώ είναι ότι με τα minerals μπορείτε να αναβαθμίζετε επιπλέον χαρακτηριστικά των μελών οπότε θα πρέπει να διαθέτετε επαρκή αποθέματα. Αν βρεθείτε σε αδιέξοδο, ο αφηγητής σας αφυπνίζει με «what if» συλλογισμούς προσφέροντας hints για το επόμενο βήμα σας. Όταν ο κύλινδρος σας καταδιώκει δεν υπάρχει περιθώριο να του ξεφύγετε αφού σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και δεν επιβραδύνει ποτέ. Άρα είναι όλα μάταια; Όχι· θα εντοπίσετε και θα ενεργοποιήσετε διάφορους μονόλιθους στους οποίους ο κύλινδρος βρίσκει εμπόδιο. Ο μονόλιθος αυτός παράλληλα σχηματίζει μια ενεργειακή περίμετρο σαν δίχτυ προστασίας.

Μέσα στη ζώνη ασφαλείας θα πρέπει κάθε φορά να προετοιμαστείτε συλλέγοντας υλικά τόσο για τη διατροφή σας όσο και για τις μεταλλάξεις που ενδεχομένως να χρειαστείτε εν ευθέτω χρόνω αλλά και θα αντιμετωπίσετε τους λεγόμενους agents οι οποίοι είναι πιο δυνατοί από τον μέσο εχθρό και, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς θα σας απορροφήσουν τα mutation! Σε κάθε περιοχή θα εντοπίσετε διάφορα αντικείμενα που θα σας δώσουν χαρακτηριστικά όπως cuboid body mutation για να ξεκλειδώσετε μυστικά, stealth legs για να περπατήσετε αθόρυβα, perceptive eyes για οξυμένη όραση, minerals και δεκάδες άλλα που θα συνδράμουν στην περιπέτειά σας. Θα περιπλανηθείτε σε υπόγειες σπηλιές όπου άλλοτε θα ξεκλειδώνετε μυστικά για το lore όσο και για ιδιαίτερα αντικείμενα που αναδεικνύουν νέα χαρακτηριστικά στο δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ σας. Βέβαια, ο μόνος τρόπος για να συνεχίσετε την περιπέτειά σας είναι να.. δραπετεύετε από αυτή την ζώνη ασφαλείας με αποτέλεσμα ο κύλινδρος να ενεργοποιείται εκ νέου.. Γενικά, είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη συνθήκη και κάθε φορά αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά πράγματα! Τέλος, θα ανακαλύψετε ναούς όπου μπορείτε να ανασταίνετε απολεσθέντα μέλη σας ή ακόμα και να τα αποθηκεύσετε στο αποκαλούμενο «cloud» ώστε να τα επαναφέρετε στην ενεργό δράση όποτε θελήσετε.

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι λιτός και πολύ πρακτικός αφού μέσα από αυτόν θα εντοπίζετε τους μονόλιθους και θα οργανωθείτε για την επόμενη εξόρμησή σας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο κύλινδρος είναι η.. κορυφή του παγόβουνου αφού θα αντιμετωπίζετε παρείσακτους θηρευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να ξεφύγετε ή να τους αντιμετωπίσετε με έξυπνο τρόπο. To motto του παιχνιδιού σίγουρα αναδεικνύει τη διαφορετικότητα μέσα από τα προσωρινά υποστατικά ιδιώματα του κάθε μέλους καταλήγοντας στην κοινωνία ως την μόνη οδό σωτηρίας. Αυτή άλλωστε, όπως προλογίζει ο αφηγητής, δεν είναι η ιστορία του Ενός αλλά των Πολλών. Η εκδίπλωση του σεναρίου εκτός από την αριστοτεχνική αφήγηση περιλαμβάνει και επισκέψεις σε elders αλλά και σε ναούς όπου μαθαίνετε για το παρελθόν της φυλής. Ομολογώ ότι γοητεύτηκα μέσα από τις προφητείες, διαθήκες, αναπαραστάσεις των πολιτισμικών αναφορών και τις μνήμες που προκαλούν συγκίνηση. Το εντυπωσιακό και απόκοσμο περιβάλλον με την εξαιρετική μουσική επένδυση προκαλούν αναμφισβήτητα το θυμικό. Η εναλλαγή της μέρας με την νύχτα όπου τα χρώματα, οι καιρικές συνθήκες, ο έναστρος ουρανός με τους γαλαξίες, τους δορυφόρους, τους μετεωρίτες, τα άστρα και τους υπόλοιπους πλανήτες πραγματικά εκπλήσσουν.

Οι προκλήσεις που είχα να αντιμετωπίσω με την αγαστή συνεργασία της ομάδας διεύρυναν την φαντασία μου. Με τη δυσχέρεια να εγκλωβίζει κυριολεκτικά πολλές φορές μέσα στη safe zone, θα απαιτηθεί να γίνετε πολυμήχανοι αφού μόνο έτσι θα επιβιώσετε άλλοτε θυσιάζοντας και άλλοτε προκαλώντας εσκεμμένα την μοίρα.

You may also like