fbpx
Home ReviewsGame Reviews Two Point Campus & Space Academy DLC | The Review

Two Point Campus & Space Academy DLC | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Το Two Point Hospital ήταν και παραμένει ένα από τα ευχάριστα και ενδιαφέροντα management simulations. Μπορεί να κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου ο κορονοϊός ήταν σε μεγάλη έξαρση – και ο πλανήτης σε μια παράνοια – αλλά αυτό δεν το σταμάτησε από το να διασκεδάσει πολλούς από εμάς με τις αληθοφανείς και άλλοτε “παρδαλές” ασθένειες του. Η Two Point Studios κατάφερε να αποδείξει πως ξέρει τι κάνει και πως μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδια που θα δοκιμάσουν τις ικανότητες οργάνωσής μας την στιγμή που μας ωθεί να γίνουμε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί.

Το επόμενο έργο της ομάδας μας ήρθε τον Αύγουστο. Αυτή την φορά, αντί για νοσοκομείο καλούμαστε να διαχειριστούμε τον τομέα εκπαίδευσης, δημιουργώντας μεγάλα θεματικά πανεπιστήμια ώστε να προσελκύσουμε φοιτητές οι οποίες θα θέλουν να δώσουν και την τελευταία δεκάρα τους για να αποκτήσουν την πιστοποίηση των ονείρων τους. Ως πρυτάνεις των πανεπιστημίων αυτών θα δημιουργήσουμε αίθουσες διδασκαλίας και παρουσιάσεων, χώρους αναψυχής, τουαλέτες, μπάνια, τάξεις, εργαστήρια και υπνοδωμάτια, όλα για να φιλοξενήσουμε τους φοιτητές που θα μας προτιμήσουν.

Το Two Point Campus μπορεί να φιλοξενεί τόσο βετεράνους παίκτες στο είδος ή να προσελκύσει νέους παίκτες και να τους εξοικειώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκεί που άλλα παιχνίδια χρησιμοποιούν τακτικές και “παραθυράκια” για να τροποποιήσουν το gameplay ώστε οι απαιτήσεις να γίνουν αρκετά μεγάλες, ο νέος τίτλος δοκιμάζει την αντίληψή μας και τις ικανότητές μας διευκολύνοντας την εισαγωγή μας. Θα ξεκινήσουμε με απλούς μηχανισμούς και στόχους, δημιουργώντας πανεπιστήμια που ασχολούνται αποκλειστικά με ένα είδος μαθηματών όπως επιστήμες ή μαγειρική μέχρι να φτάσουμε σε πιο πολύπλοκα συστήματα που θα χρειάζονται περισσότερα κτίρια, τάξεις και προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε.

Απώτερος σκοπός μας είναι να κρατήσουμε χαρούμενους τους φοιτητές μας. Για να το κάνουμε αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλα – στην αρχή. Ξεκινάμε δημιουργώντας δωμάτια φιλοξενίας, δωμάτια αναψυχής, τάξεις που διακρίνονται από ποιότητα και γενικά ελκυστικές εγκαταστάσεις που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν γρήγορα και να βρουν ανταπόκριση στις καθημερινές τους ανάγκες. Η ποιότητα στις τάξεις δημιουργείται τοποθετώντας εξοπλισμό, εργαλεία και έπιπλα που θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη ανάπτυξη των φοιτητών μας ενώ παράλληλα θα προσελκύσουν περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Κρατώντας χαρούμενους τους φοιτητές μας και διασφαλίζοντας πως δεν θα έχουμε μαθητές που θα τα παρατάνε λόγω κακής προόδου διατηρώντας το ποσοστό επιτυχιών υψηλό, βοηθάμε την ‘επιχείρησή’ μας να παραμείνει στις προτιμήσεις των μαθητών και συνεπώς να βγάλουμε περισσότερα χρήματα. Όπως και με το Two Point Hospital, έτσι και εδώ, όσο ολοκληρώνουμε προκλήσεις και μικρότερες αποστολές, αποκτάμε δολάρια αλλά και kudos coins τα οποία μας επιτρέπουν να ξεκλειδώσουμε έπιπλα, διακοσμητικά και εργαλεία για το πανεπιστήμιό μας. Πολλά από αυτά τα έπιπλα ζητούνται από τους φοιτητές μας οπότε θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να παράγουμε αρκετά kudos coins ώστε να κάνουμε δεκτά τα αιτήματα των φοιτητών.

Τα χρήματα είναι το σημαντικό στοιχείο καθώς μας επιτρέπουν την επέκταση και δημιουργία αυτών που χρειάζονται οι μαθητές για να ολοκληρώσουν εργασίες και μαθήματα, αλλά δεν υπάρχει τεράστιο κίνητρο για να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα μετρητά γίνεται. Αυτό συμβαίνει διότι οι χαρούμενοι, αναπτυσσόμενοι μαθητές θα φέρουν όλο και περισσότερα χρήματα, χρήματα που μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη. Βέβαια, αυτά τα χρήματα θα μας βοηθήσουν στο να αγοράσουμε νέα κτίρια ή να ομορφύνουμε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται πιο αργά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Ήδη από το πρώτο μας πανεπιστήμιο, θα δούμε πως ένα πρόβλημα θα μας ακολουθεί καθόλη την διάρκεια και αυτό είναι το θέμα του χώρου. Όταν ξεκινάμε, αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς θα χρειαστούμε λίγα δωμάτια για τις απαιτήσεις της κάθε πίστας. Ωστόσο, όσο προχωράμε σε μια περιοχή και θέλουμε να ολοκληρώσουμε τα 3-star requirements θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες τάξεις, να μεγαλώσουμε τα ήδη υπάρχοντα δωμάτια για να υπάρχει χώρος για το πλήθος που μαζεύεται και να διασφαλίσουμε μια αρμονία στις διάφορες δραστηριότητες. Φυσικά, η αγορά νέων κτιρίων θα μας βοηθήσει κάλλιστα σε αυτό ενώ παράλληλα μπορούμε να επεκτείνουμε και τα όρια των βασικών μας κτιρίων, θυσιάζοντας εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψιν μας πως θα υπάρξουν δραστηριότητες και μαθήματα που απαιτούν εξωτερικούς χώρους οπότε καλό θα είναι να προβλέπουμε αντίστοιχα.

Οι εξωτερικοί χώροι μπορούν, πέρα από εμφάνιση, να προσφέρουν παραπάνω τρόπους για έσοδα και βελτίωση των ικανοτήτων των φοιτητών. Βάζοντας περίπτερα για φαγητό και ποτό μπορούμε να βγάλουμε μερικά παραπάνω χρήματα. Από την άλλη, αξιοποιώντας τα περίπτερα για τις φοιτητικές λέσχες θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να αναπτυχθούν με στοιχεία όπως αντοχή και αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, όσο γράφονται στο Walking Club θα περπατούν πιο γρήγορα, θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή και θα περιμένουν περισσότερο στις ουρές. Το Sleeping Club από την άλλη, θα βελτιώνει την ποιότητα ύπνου με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη ώρα ύπνου και συνεπώς περισσότερη ώρα σε δραστηριότητες και μαθήματα.

Στα πλαίσια του να κρατάμε τους μαθητές μας χαρούμενους μπορούμε να διεξάγουμε εκδηλώσεις όπως party, βραδιές προβολής ταινίας, εξωτερικές ασχολίες και διαγωνισμούς ενάντια σε άλλους μαθητές ή πανεπιστήμια. Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο των μαθητών μας αλλά και των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις μας τόσο καλύτερες και αποτελεσματικές θα είναι οι εκδηλώσεις μας. Έτσι, όχι μόνο θα έχουμε την εύνοια του εκάστοτε συμβουλίου, αλλά θα μπορούμε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους φοιτητές.

Αυτό που κάνει το Two Point Campus να ξεχωρίζει είναι το gameplay loop του το οποίο είναι απροσδόκητα…εθιστικό. Σε αντίθεση με το Hospital, τα διάφορα στοιχεία που το απαρτίζουν είναι πιο εύκολα και προσβάσιμα. Για παράδειγμα, το να φτάσουμε τα τρία αστέρια δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να ακολουθήσουμε όσα μάθαμε στο εκάστοτε κεφάλαιο και να τα εφαρμόσουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Φυσικά, αν θέλουμε να προκαλέσουμε τον εαυτό μας και να δυσκολέψουμε την ζωή μας, μπορούμε πάντα να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε είτε μέσω των διαφόρων αποστολών είτε παίζοντας κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα modes.

Την πρόκληση έρχονται να ενισχύσουν τα DLC, με το πρώτο, το Space Academy να προστίθεται στα 12 ήδη υπάρχοντα επίπεδα του βασικού παιχνιδιού. Πριν πάμε στο φεγγάρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε και την τέταρτη πίστα του χάρτη. Από εκεί και πέρα, θα βρούμε τρία διαφορετικά επίπεδα στα οποία θα χτίσουμε την διαστημική ακαδημία μας και συγκεκριμένα στις Universe City, Cape Shrapnull και Cheesy Heap. Εδώ έχουμε τρεις διαφορετικές περιοχές που διηγούνται μια ιστορία ενώ εκτυλίσσονται σε φανταστικές τοποθεσίες όπως την επιφάνεια ενός αστεροειδή.

Οι διαστημικές ακαδημίες διαφέρουν από τις υπόλοιπες με την προσθήκη έξι διαφορετικών μαθημάτων με το καθένα να μας παραπέμπει σε κάποιο προϊόν φαντασίας όπως αστρολογία, μάχες με διαστημικά όπλα, πτήση σκαφών και εξοικείωση με τις αλλαγές στην βαρύτητα. Μαζί με αυτά τα μαθήματα υπάρχουν και έξι διαφορετικοί τύποι “special” φοιτητών που θα έρχονται να φοιτούν στα πανεπιστήμιά μας. Κάθε ένας θα ακολουθεί τις δικές τους απαιτήσεις και όνειρα, τα οποία αντιστοιχούν με την σειρά τους στην θεματολογία του DLC.

Δεν λείπουν και οι νέες δραστηριότητες, με το Time Tourism Club να ταξιδεύει τους μαθητές στο χωροχρόνο για απλό τουρισμό ενώ παράλληλα υπάρχουν τρία νέα events που μπορούμε να οργανώσουμε με αυτά να είναι τα Sci-fi Conventions, Space Battles και Space Opera. Παράλληλα, υπάρχουν και θεματικά διακοσμητικά με τα οποία μπορούμε να τροποποιήσουμε τις εγκαταστάσεις μας και να τις διακοσμήσουμε αντίστοιχα.

Ένα ακόμα θετικό – τουλάχιστον για εμένα – του Two Point Campus είναι πως το προσωπικό είναι πλέον πιο ικανό. Σίγουρα, όσο μεγαλώνει το πανεπιστήμιο και πληθαίνουν οι τάξεις μας θα πρέπει να προβλέπουμε ώστε να έχουμε επιστάτες και βοηθούς ώστε να κρατάνε καθαρές τις εγκαταστάσεις και να επανδρώνουν πόστα που χρειάζεται, με τους καθηγητές να είναι το επίκεντρο αφού είναι αυτοί που μεταλαμπαδεύουν την γνώση. Τα κριτήρια για να προσλάβουμε κάποιον περιορίζονται στο ετήσιο εισόδημα το οποίο με την σειρά του καθορίζεται από το skill level, πόσα skills έχουν και στον τομέα που ειδικεύονται. Ωστόσο, ακόμα και ένας “αρχάριος” εργαζόμενος μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέλος για την ομάδα και το μέλλον του πανεπιστημίου. Αλλά ακόμα και εδώ πρέπει να κρατάμε το προσωπικό μας ευχαριστημένο δημιουργώντας δωμάτια αναψυχής, ιδιωτικές (ενίοτε) τουαλέτες και τροποποιώντας το εισόδημά τους αντίστοιχα.

To Two Point Campus καταφέρνει να ξεφορτωθεί το micromanagement δίνοντάς μας προσωπικό και πόρους που φαντάζει πραγματικά αυτόνομο. Οι καθηγητές μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους τόσο στις τάξεις όσο και στους διαδρόμους, οι μαθητές μπορούν να σπουδάσουν και να συνεχίσουν τις εργασίες τους αν υπάρχουν οι πόροι και οι βοηθοί με τους επιστάτες αλλάζουν βάρδιες όταν χρειάζεται. Οι φορές που θα “βάλουμε το χέρι μας” είναι πολύ λιγότερες αφήνοντάς μας έτσι περιθώριο στο να συγκεντρωθούμε σε άλλα πράγματα.

Το χιούμορ και η μοναδική παρουσίαση της σειράς επιστρέφουν για άλλη μια φορά και είναι καλύτερα από ποτέ. Φωτεινά χρώματα, ζωντανά γραφικά, ηχητικός τομέας που μας γοητεύει, ένα ραδιόφωνο που μας κρατάει απίστευτη συντροφιά και λεπτομέρειες που οι φίλοι των μέσων διασκεδασης και ψυχαγωγίας θα αναγνωρίσουν. Εδώ μιλάμε για έναν τίτλο που δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας απωθεί. Αντιθέτως μας δίνει έναν λόγο παραπάνω να επιστρέψουμε για τα τρία αστέρια ή ακόμα καλύτερα να φτιάξουμε τα δικά μας πανεπιστήμια και προκλήσεις στα Sandbox και Custom Modes.

You may also like