fbpx
Home ReviewsGame Reviews We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie | The Review

We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Βρισκόμαστε πλέον σε μια εποχή που τα παιχνίδια πρέπει να είναι περίπλοκα, με δεκάδες συστήματα να τα απαρτίζουν και αρκετό περιεχόμενο για να μας κρατάνε απασχολημένους – και φυσικά για να φέρνουν λεφτά στην εταιρεία που τα έφτιαξε ή λάνσαρε. Πολλοί από εμάς όμως χρειάζονται ένα διάλειμμα από την “βαβούρα”, κάτι πιο απλό για να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά ή τις υποχρεώσεις μας. Τα RPGs, τα παιχνίδια ξύλου ή τα πιο competitive παιχνίδια έχουν την τάση να βγάζουν τον πιο τοξικό χαρακτήρα μας προς τα έξω οπότε επιλέγουμε και να τα αποφύγουμε για κάτι διαφορετικό.

Το Katamari είναι μια Ιαπωνική σειρά βιντεοπαιχνιδιών που πριν από αρκετά χρόνια κατάφερε να βρει τον δρόμο του στην Δύση και να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Ως ένα διαφορετικό arcade παιχνίδι, η σειρά αυτή κατάφερε να εδραιωθεί τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις πιο δυτικές χώρες με αποτέλεσμα να το βλέπουμε μέχρι και σήμερα να κυκλοφορεί σε διάφορες πλατφόρμες. Θα μπορούσε να συγκριθεί με παιχνίδια όπως το Tetris ή το Pac-Man αφού τόσο η λογική του όσο και το gameplay του μας ωθούν στο να κυνηγήσουμε μεγαλύτερα score και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αν δεν έχετε παίξει στο παρελθόν κάποιο Katamari, η υπόθεση και η λογική του ίσως σας φανεί παράξενη (αρκετά). Λαμβάνουμε τον ρόλο ενός κοσμικού πρίγκιπα και έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε πλανήτες. Αυτό το κάνουμε χρησιμοποιώντας μια μπάλα (Katamari) με την οποία συλλέγουμε αντικείμενα από το περιβάλλον. Αυτά τα αντικείμενα κολλάνε πάνω στην μπάλα καθώς την σπρώχνουμε (λες και είμαστε σκαθάρια) και πρέπει να συλλέγξουμε τόσα ώστε να φτάσουμε ένα συγκεκριμένο μέγεθος για να δημιουργήσουμε χρωματιστούς πλανήτες και να φέρουμε χρώμα και χαρά στο σύμπαν. Όσο προοδεύουμε, τα αντικείμενα που μαζεύουμε μεγαλώνουν σε κλίμακα σε σημείο που φτάνουμε να συλλέγουμε πολυκατοικίες και βουνά.

Όσο χαζό και αν ακούγεται, αυτή η λούπα είναι εξαιρετικά εθιστική και ευχάριστη. Είναι μια σειρά παιχνιδιών που δεν χρειάζεται κάποια στρατηγική για να πετύχουμε τον σκοπό μας αλλά μπορούμε πάντα να τροποποιήσουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας ώστε να βελτιώσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Κάθε προσπάθεια, ακόμα και αν λαμβάνει χώρα στην ίδια πίστα, δεν είναι ποτέ ίδια.

Αυτό που ίσως μας πάρει χρόνο να συνηθίσουμε είναι ο χειρισμός του παιχνιδιού. Ο τρόπος μετακίνησης, στροφής και τοποθέτησης γίνεται με τα sticks ενώ τα κουμπιά του χειριστηρίου (ή υπολογιστή) παίζουν μικρότερο ρόλο απ’ ότι θα περιμέναμε. Για να προχωρήσουμε πρέπει να κρατάμε και τα δύο sticks ευθεία, για να στρίψουμε πρέπει να αφήσουμε ένα stick ή αν θέλουμε να κάνουμε απότομα στροφή πρέπει να στρίψουμε και τα δύο και αν θέλουμε να πάμε πίσω κρατάμε και τα δύο πίσω. Γενικά, ο χειρισμός γίνεται κατά κύριο λόγο με τα δύο sticks και κάθε ιδιαίτερη κίνηση πυροδοτείται μέσω της αντίστοιχης χρήσης. 

Όπως είπαμε, ο Πρίγκιπας καλείται να μαζέψει αντικείμενα από διάφορες τοποθεσίες με το εύρος να μεγαλώνει κάθε φορά. Ο Βασιλιάς, ή αλλιώς γνωστός ως ‘The King of All Cosmos’ μας στέλνει σε αποστολές με σκοπό να δημιουργήσουμε πλανήτες οι οποίοι αποτελούν αιτήματα των fans της σειράς. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος άνθρωπος να θέλει έναν πλανήτη πράσινο γεμάτο δέντρα και φυτά οπότε στην αποστολή μας μόνο τα δέντρα και τα φυτά θα μετρούνται στο μέγεθος του Katamari. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τύπους πλανητών όπως Urban Planets, Sweet Planets και ούτω καθεξής.

Στο We Love Katamari Reroll – που στην ουσία είναι το Katamari Damacy Reroll απλά με καλύτερα γραφικά και άλλες βελτιώσεις,- οι τοποθεσίες που θα επισκεφθούμε περιλαμβάνει τη μεταφορά σε μέρη όπως ένα σχολείο, ένα υπνοδωμάτιο ή ένα ζωολογικό κήπο. Οι αποστολές έχουν έναν περιορισμένο χρόνο και ο στόχος μας όπως είπαμε, είναι να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Πολλές φορές μπορεί να φτάσουμε το απαιτούμενο μέγεθος και να μείνει χρόνος στο τέλος για να μαζέψουμε ακόμα περισσότερους πόντους. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής μας, το μέγεθος να μην είναι αρκετά ικανοποιητικό με αποτέλεσμα ο Βασιλιάς να εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόδοσή μας και να μας ωθεί με τον τρόπο του στο να ξαναπροσπαθήσουμε.

Παρόλα αυτά, οι αποστολές μπορεί να ποικίλουν και να μην χρειάζεται να μαζέψουμε αντικείμενα μόνο. Για παράδειγμα, υπάρχουν πίστες όπου θα πρέπει να αποφύγουμε εμπόδια για να μην μειωθεί πολύ το μέγεθος της σφαίρας μας, σε άλλες πρέπει να ανάψουμε φωτιά σε διάφορες εστίες και να προσέχουμε το νερό για να μην σβήσει η φωτιά ενώ σε άλλες πρέπει να μαζέψουμε φαγητό για να ταΐσουμε πολεμιστές και άλλους fans. Σε κάθε πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε, υπάρχει αυτή η ευχάριστη αίσθηση του ότι πρέπει να μαζέψουμε ότι βλέπουμε στον δρόμο μας αλλά και η υποχρέωση να διατηρήσουμε το μέγεθός μας αμείωτο. Είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στην βασική φόρμουλα που κρατάει το gameplay ‘φρέσκο’.

Το Katamari Reroll+ προσθέτει πέρα από νέα γραφικά και καλύτερες αναλύσεις και ένα νέο game mode στην μορφή του Royal Reverie. Εδώ, οι αναμνήσεις του Βασιλιά μας ταξιδεύουν στην θέση του, όταν και εκείνος ήταν ένας μικρός πρίγκιπας που έσπρωχνε ένα Katamari. Με πιο απλά λόγια, θα βρούμε πέντε νέες πίστες με αρκετές νέες και ενίοτε δύσκολες προκλήσεις που θα δοκιμάσουν τις ικανότητές μας και πολλές φορές ίσως να μας εκνευρίσουν.

Η αισθητική του Katamari είναι όσο περίεργη όσο και η Ιαπωνία (στα μάτια των περισσότερων). Τα γραφικά του είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά με τους χαρακτήρες και τα σχέδιά τους να έχουν μια παιχνιδιάρικη, παιδιαρίστικη μορφή η οποία αγγίζει τα όρια του χαζοχαρούμενου. Τα χρώματα είναι έντονα, ανοιχτά και ευχάριστα σε σημείο που φαντάζουν pastel. Το γενικότερο στυλ των γραφικών είναι απλό, με κυκλικές και γεωμετρικές μορφές, που δημιουργούν έναν κόσμο όπου οι γραφικές λεπτομέρειες αναδεικνύουν την ποικιλία των αντικειμένων που μπορούμε να συλλέξουμε, από μικρά αντικείμενα όπως μολύβια και κομμάτια φρούτων, έως μεγαλύτερα αντικείμενα όπως έπιπλα και οχήματα.

Αυτή η γραφική απεικόνιση, επιτρέπει σε πολλά συστήματα να τρέξουν τον τίτλο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τόσο σε κονσόλες όσο και σε υπολογιστές η απόδοση διατηρείται εξαίσια, με τα καρέ να παραμένουν υψηλά και σταθερά ακόμα και όταν το μέγεθος υπερβαίνει το “φυσιολογικό” και είμαστε σίγουροι πως ακόμα και σε παλαιότερα συστήματα δεν θα υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για το Steam Deck στο οποίο συστήνεται ανεπιφύλακτα ειδικά αν βρίσκεστε σε διακοπες ή χαλαρώνετε στον καναπέ.

Σε γενικότερα πλαίσια, το We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie είναι ένα αρκετά καλό remaster που ομολογουμένως θα μπορούσε να είναι ένα απλό DLC στο αρχικό Reroll. Η τρέλα του, ο πολύχρωμος κόσμος και το ‘άμυαλο’, ασταμάτητο gameplay του μας δίνουν έναν ακόμα λόγω για να ξαναπιάσουμε την μπάλα μας και να αρχίσουμε το τρέξιμο. Για τους φίλους της σειράς, το περιεχόμενο είναι ήδη γνωστό οπότε μια επαναγορά δεν θα προσφέρει κάτι καινούργιο αλλά για τους νέους παίκτες είναι μια καλή είσοδος σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Greece για την παραχώρηση του τίτλου.

.

You may also like