Σε νέες δηλώσεις του ο Shuhei Yoshida αναφέρθηκε στο κατά ποσό θα πρέπει να υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις τιμών στα παιχνίδια.
Το πρώην στέλεχος του PlayStation έδωσε συνέντευξη στα πλαίσια της Gamescom Latam. Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη νέα τάση της βιομηχανίας να ανεβάζει τη κοστολόγηση των παιχνιδιών, σε σημείο να κοστίζουν πλέον 70 και 80 δολλάρια. Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Όταν κοιτάς τη ζωή γενικά, η τιμή άλλων προϊόντων έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από την τιμή των παιχνιδιών. Νομίζω λοιπόν ότι ήταν σχεδόν πολύ αργά για τις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών να αρχίσουν να εξετάζουν τη δομή τιμολόγησης.
Δεν πιστεύω ότι κάθε παιχνίδι πρέπει να έχει την ίδια τιμή. Κάθε παιχνίδι προσφέρει διαφορετική αξία, ή σαν μέγεθος προϋπολογισμού. Πιστεύω απόλυτα ότι εξαρτάται από τον εκδότη – ή τους προγραμματιστές που αυτοεκδίδουν – η απόφαση να τιμολογήσουν το προϊόν τους στην αξία που πιστεύουν ότι αποφέρει.
Όσον αφορά την πραγματική τιμή των 70 ή 80 δολαρίων, για πραγματικά κορυφαίας ποιότητας και σπουδαία παιχνίδια, νομίζω ότι θα εξακολουθεί να είναι κλοπή όσον αφορά την ποσότητα ψυχαγωγίας που προσφέρουν, σε σύγκριση με άλλες μορφές ψυχαγωγίας.
Εφόσον οι άνθρωποι επιλέγουν προσεκτικά πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους, δεν νομίζω ότι πρέπει να παραπονιούνται.”
Ομολογουμένως οι δηλώσεις του Yoshida προκαλούν αίσθηση, κυρίως λόγω της ψυχρής τους στάσης απέναντι στη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Ίσως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εκφράζουν τη πλειοψηφία των ιθυνόντων της gaming βιομηχανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι από την αρχή της γενιάς οι τρεις μεγάλες εταιρείες (Sony, Microsoft, Nintendo) έχουν κατά καιρούς ανακοινώσει αυξήσεις τιμών, είτε σε υπηρεσίες, είτε σε software, είτε σε hardware.
Με το κόστος της καθημερινότητας να ανεβαίνει συνεχώς, πόσο οικονομικά ρεαλιστικό είναι να υπάρχουν αυτές οι τιμολογιακές πολιτικές; Αν μη τι άλλο, στη περίπτωση των παιχνιδιών, έχουμε πρόσφατα παραδείγματα που μας δείχνουν ότι δεν αποτελούν μονόδρομο. Από τη μία έχουμε το Clair Obscur: Expedition 33 να σημειώνει τεράστια κριτική και εμπορική επιτυχία, ενώ από την άλλη έχουμε το επερχόμενο και πολλά υποσχόμενο Mafia: The Old Country.
Ίσως λοιπόν το μέλλον του gaming να χωριστεί σε δύο μονοπάτια, ένα πιο προσιτό και ένα πιο premium. Όποια και να είναι η κατάληξη όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ως καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό κρατάμε τη τύχη μας στα χέρια μας.