fbpx
Home ReviewsGame Reviews Little Noah: Scion of Paradise | The Review

Little Noah: Scion of Paradise | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για το σύγχρονο gaming. Μπορεί η τεχνολογική ανάπτυξης και οι καινοτομίες να είναι ο καταλύτης που χρειάζεται η βιομηχανία για να εξελιχθεί ακόμα πιο πολύ, υπάρχουν όμως και δυσκολίες που την κρατάνε πίσω, τόσο περιβαλλοντικές όσο και παγκόσμιες. Έτσι, είναι ευχάριστο να βλέπουμε μυστήριους νέους τίτλους να κάνουν την εμφάνισή τους από το πουθενά και να μας προσφέρουν μερικές ώρες διασκεδαστικού παιχνιδιού – και όχι έναν αγώνα με τον χρόνο για να τα τελειώσουμε μέχρι να βγει το επόμενο μεγάλο παιχνίδι.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και εκείνη του Little Noah: Scion of Paradise, ενός παιχνιδιού της CyGames, μιας ομάδας υπεύθυνης για μεγάλους mobile RPG τίτλους όπως το Granblue Fantasy, Shadowverse και Dragalia Lost, με κοινό τους στοιχείο το μοναδικό και ενίοτε χαριτωμένο artstyle τους.

Το Little Noah είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού οι χαρακτήρες και ο κόσμος του παιχνιδιού προέρχονται από το Battle Champs, ένα Clash of Clans-like με τους Akihiko Yoshida και Hitoshi Sakimoto να έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη. Σε αντίθεση με το αντίστοιχο παιχνίδι του κινητού, το Scion of Paradise λαμβάνει χώρα σε μια 2.5D προοπτική με την πρωταγωνίστρια να καλείται να φτιάξει το σκάφος της και να ανακαλύψει τα μυστικά της εξαφάνισης του πατέρας της παρέα με έναν νέο σύντροφο που βρίσκει στην εξερεύνησή της.

O κόσμος του παιχνιδιού θεμελιώνεται από την Αλχημεία, την ροή του mana και με άλλα λόγια, μια διαφορετική μαγεία που πηγάζει από τα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού. Τα ερείπια αυτά λειτουργούν ως το βασικό υπόβαθρο για την ιστορία του παιχνιδιού αφού ότι μας συμβαίνει και συμβαίνει γύρω μας δικαιολογείται από την μαγεία. Η διαφορετική μορφή των dungeons, η δύναμη των εχθρών μας, ο Zipper (η μαγική γάτα-σύντροφός μας) και τα διάφορα αντικείμενα και minions που βρίσκουμε είναι όλα συνδεδεμένα με αυτή την μαγεία.

Η Noah καλείται να μαζέψει mana από τα ερείπια προκειμένου να μπορέσει να επιδιορθώσει το σκάφος της και παράλληλα να ανακαλύψει την τύχη του πατέρα της ενώ εξερευνεί. Τεχνικά, δεν είναι εκείνη που μάχεται ενάντια στις απειλές των dungeons αλλά χρησιμοποιεί τα Lilliputs, μικρούς πολεμιστές ή πλάσματα με ιδιαίτερες επιθέσεις και ικανότητες. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησής μας μπορούμε να βρούμε κρυστάλλους που μας βοηθούν στην βελτίωση των ικανοτήτων μας και των στατιστικών μας αλλά και αντικείμενα ή διακοσμητικά που μας δίνουν μια παραπάνω δύναμη ή ικανότητα. Από την άλλη, μπορούμε να βρούμε διπλότυπα των Lilliputs μας με αποτέλεσμα να τα ανεβάζουμε επίπεδο και σταδιακά να ξεκλειδώνουμε περισσότερες παθητικές ικανότητες.

Έχουμε στην διάθεσή μας πέντε διαφορετικά Lilliputs με τα τρία να είναι υπεύθυνα για τις βασικές επιθέσεις μας και τα combos και τα δύο τελευταία να εξαπολύουν μια μοναδική επίθεση – ικανότητα. Κάθε Lilliput έχει μια συγκεκριμένη δύναμη και βαθμολογία που συνδέεται πολλές φορές με το element που “κουβαλάει”. Συνδυάζοντας φυσικά στοιχεία και τα combos μπορούμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές καταστάσεις για την Noah και έτσι μια πιο εύκολη μετάβαση από το ένα dungeon στο άλλο. Ευτυχώς, η ποικιλία που υπάρχει στα Lilliputs θα μας βοηθήσει να βρούμε τον συνδυασμό που μας αρέσει ή να ανακαλύψουμε άλλους που μπορεί να είναι καλύτεροι για κάποια κατάσταση.

Σε αυτό βοηθάει και η σχετική ευκολία του Scion of Paradise. Τα περισσότερα τέρατα που θα συναντήσουμε είναι και τα Lilliputs που χρησιμοποιούμε οπότε γνωρίζουμε τις κινήσεις τους και άρα ξέρουμε πως να τις αποφύγουμε. Τα αφεντικά αντίστοιχα έχουν ευνόητες κινήσεις που μας αφήνουν πάντα ένα παραθυράκι αποφυγής. Γενικά, κάθε οπτική πληροφορία που λαμβάνουμε είναι ξεκάθαρη και μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα κάθε αντεπίθεσή μας.

Όπως σε κάθε Roguelike, έτσι και εδώ υπάρχει πάντα η περίπτωση να χάσουμε. Όταν χάνουμε, τα αντικείμενα και τα Lilliputs μετατρέπονται σε mana το οποίο μπορούμε να δαπανήσουμε για να βελτιώσουμε την βάση μας, να ανοίξουμε νέα δωμάτια, να ξεκλειδώσουμε νέες δυνάμεις για την Noah, να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας και γενικότερα να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για το επόμενο run μας.

Το Little Noah: Scion of Paradise προσφέρει όλα όσα θα περιμέναμε από ένα “casual roguelike”. Είναι ένα παιχνίδι αρκετά ευχάριστο και εύκολα κατανοητό από άτομα κάθε ηλικίας. Το gameplay του είναι εθιστικό και πολλές φορές επιβραβεύει το μεθοδικό και υπομονετικό παιχνίδι. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες ατέλειες, ειδικά στην έκδοση του Switch καθώς πολλές φορές θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες αναμονές όταν φορτώνει κάποιο save, από μαύρη οθόνη μέχρι και απουσία ήχων ή εικόνων, αλλά ευτυχώς αυτά ήταν απλές ανησυχίες παρά κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές είναι ένας τίτλος που ανταποκρίνεται σε προσδοκίες του είδους. Θα μπορούσε να ήταν ένα mobile gacha παιχνίδι αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα που τελικά έφτασε σε κονσόλες και μάλιστα σε μια λογική και ελκυστική τιμή. Είναι προσβάσιμο από όλους αλλά συνάμα και απαιτητικό με την έννοια ότι ενώ μπορεί να είμαστε δυνατοί πάντα κάτι απρόοπτο ενδέχεται να συμβεί. Δαπανώντας χρόνο για να μάθουμε τις ιδιοσυγκρασίες του όμως είναι κάτι που θα μας επιβραβεύσει στο τέλος.

You may also like