fbpx
Home ReviewsMovie Reviews Thor: Love and thunder: Review

Thor: Love and thunder: Review

Γράφει ο/η Γιώργος Τανής

H νέα ταινία των Marvel Studios «Thor: Love and Thunder» βρίσκει τον Θεό του Κεραυνού (Chris Hemsworth) σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι αναζήτησης της εσωτερικής του γαλήνης. Η απόσυρση του Θορ, όμως, διακόπτεται από έναν γαλαξιακό δολοφόνο γνωστό ως Γκορ, ο Θεός Σφαγέας (Christian Bale), που θέλει να αφανίσει τους θεούς. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, ο Θορ ζητά τη βοήθεια της Valkyrie (Tessa Thompson), του Korg (Taika Waititi) και της πρώην του, Τζέιν Φόστερ (Natalie Portman), η οποία, προς έκπληξη του Θορ, χειρίζεται ανεξήγητα εξίσου καλά με το Θορ το μαγικό του σφυρί, το Mjolnir. Μαζί ξεκινάνε για μια κοσμική περιπέτεια για να ανακαλύψουν την πηγή της εκδικητικής μανίας του Θεού Σφαγέα και να τον σταματήσουν προτού είναι αργά.

Ο Θορ επιστρεφεί ξανά στις οθόνες μας με την τέταρτη του ταινία και στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται για άλλη μια φορά ο Taika Waititi. Μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς καθώς ο θεός της Marvel είναι από τους αγαπητούς ήρωες του MCU και είναι ο μόνος που έχει απομείνει απο τους original 4. Άξιζε όμως η αναμονή τελικά? Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν ιδανικά για την τέταρτη περιπέτεια του Θορ και το πρόβλημα οφείλεται για άλλη μια φορά στο σενάριο. Για πολλούς το Ragnarok θεωρείται από τις καλύτερες στιγμές που μας έχει χαρίσει το MCU καθώς συνδίασε το χιούμορ με τη δράση σε εξαιρετικό βαθμό. Στο Love and Thunder τα προβλήματα φαίνονται από την αρχή και παρά την τρίτη πράξη που ήταν εξαιρετική, δεν κατάφερε να σώσει τη ταινία.

Που οφείλονται κυρίως τα προβλήματα της συγκεκριμένης ταινίας. Ο κύριος λόγος είναι ο Θορ. Και όμως σε ταινία για τον Θορ το μεγαλύτερο πρόβλημα ηταν ο πρωταγωνιστής. Ο Taika Waititi αποφάσισε για κάποιο λόγο να απεικονίσει το θεό του κεραυνού σαν τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει εμφανιστεί στο σύμπαν της Marvel. Η πρώτη μου σκέψη με το που είδα τη ταινία ήταν ότι εμπνεύστηκε απο τον Ηλίθιο και Πανηλίθιο για να γράψει το χαρακτήρα του Θορ. Στο Spiderman υπήρχε λόγος να βλέπουμε το συγκεκριμένο χαρακτήρα να κάνει απερίσκεπτες πράξεις καθώς ο Peter Parker είναι ένας έφηβος. Εδώ έχουμε έναν θεό που έχει ζήσει χιλιάδες χρόνια και τον βλέπουμε να λέει ατάκες πεντάχρονου και να καθησυχάζει το τσεκούρι του επειδή ζήλεψε το Mjolnir. Τη πρώτη φορά που το είδα γέλασα αλλα τη συγκεκριμένη σκηνή την είδαμε άλλες τέσσερις φορές. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δεν έβγαλε το δέος που αρμόζει στο συγκεκριμένο χαρακτήρα, αντιθέτως είδαμε έναν Chris Hemsworth ως καρικατούρα του Jim Carrey. Αλλά ο Jim Carrey είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς κωμικούς που έχουμε δει ποτέ στην οθόνη μας και ο Chris Hemsworth απλά μας παρέδωσε μια από τις πιο άβολες ερμηνείες.

Kαι τέλος το πιο σημαντικό πρόβλημα στο χαρακτήρα του Θορ ήταν ότι για άλλη μια φορά είδαμε ότι ένιωθε χαμένος και προσπαθούσε να βρει το λόγο να ζει. Είναι ένα κλασικό μοτίβο που βλέπουμε σε super-hero ταινίες όμως για το συγκεκριμένο χαρακτήρα το έχουμε δει άλλες τρείς φορές. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που άλλη μια φορά επέλεξαν αυτή την προσέγγιση. Από το 2011 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην οθόνη μας παλεύει για να βρεί την αξία του και το τι μπορεί να προσφέρει. Και πάντα βλέπουμε οτι τα καταφέρνει και στην επόμενη ταινία τα ίδια από την αρχή. Έχει φτάσει η εποχή που πρέπει να δούμε το Θορ που γνωρίσαμε στα κόμικ και φυσικά το χαρακτήρα που όλοι αγαπήσαμε στο Infinity War. Ο Θορ αντιθέτως με τη τέταρτη του ταινία και το λέω με λύπη έχει μετατραπεί στον Clown της Marvel, σε ένα χαρακτήρα που θα χρησιμοποιηθεί για να κάνει κακό χιούμορ.

Και τα προβλήματα της ταινίας δεν σταματάνε εδώ. Mέχρι τη μέση της ταινίας ένιωθα πραγματικά άβολα με το τι έβλεπα. Το χιούμορ του Waititi είναι ξεχωριστό και πολλές φορές θα είναι το στοιχείο αυτό που θα κάνει την ταινία θα ξεχωρίσει ή να καταλήξει ως μια από τις πιο cringe ταινίες όλων των εποχών. Στο Ragnarok το χιούμορ ήταν πραγματικά έξυπνο και με σεβασμό προς τους χαρακτήρες. Στο Love and Thunder αντιθέτως βλέπουμε να προσπαθεί να προσελκύσει με το χιούμορ της μικρότερο ηλικιακά κοινό και συγκεκριμένα μέχρι  5 χρονών. Σημειώστε λάθος εδώ. Έχω δει αρκετές ταινίες που στοχεύουν σε αυτο το ηλικακό group και δεν φέρεται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας ως ηλίθιους.

Και κάπου εδώ είναι η ώρα να μιλήσουμε για τον Christian Bale. Τα λόγια περισσεύουν για τον συγκεκριμένο ηθοποιό καθώς σε κάθε ερμηνεία είναι το λιγότερο φαντασμαγορικός. Έτσι και στο Love and Thunder ο αμερικάνος ηθοποιός είναι πραγματικά εξαιρετικός παρά το ότι δεν τον βοήθησε το σενάριο. Η γραφή του Γκορ ήταν βιαστική και στο χρόνο που του δινόταν ο Bale κένταγε με το εύρος που τον διακατέχει. Δεν είναι ο καλύτερος villain σε ταινία της Marvel που φώναζε ο Waititi ότι θα δούμε και σε αυτό δεν φταίει ο Bale. Φταίει το ότι δεν υπήρχε  καλύτερη ανάπτυξη και φυσικά δεν ένιωθες απειλή απο τον Γκορ. Αν ήταν άλλος ηθοποιός στο ρόλο του Γκορ θα ξεχνιόταν σε μερικούς μήνες. Είναι κριμά να έχεις έναν τόσο μεγάλης αξίας ηθοποιό και να μη του προσφέρεις τη καλύτερη αντιμετώπιση.

Όσο για τη Νάταλι Πόρτμαν ο Waititi επέλεξε και εδώ να προσεγγίσει το χαρακτήρα της Φόστερ ως κωμικό και σε αρκετά σημεία σε μια γυναικεία cringe εκδοχή του Θορ. Το πρόβλημα όμως βρισκόταν σε ένα προσωπικό προβλημα που είχε και για αποφυγή spoilers δεν θα το αναφέρω, έπελεξε να το κάνει με κακό χιούμορ. Είναι κρίμα γιατί ως Mighty Thor μου δούλεψε η Πόρτμαν και με έναν άλλο σκηνοθέτη θα ήταν εξαιρετική και το highlight της ταινίας.

Η ταινία σώζεται κυρίως λόγω της τρίτης πράξης που αφήνει το χιούμορ σε δεύτερη μοίρα και απολαμβάνουμε εξαιρετικές σκηνές μάχης στις οθόνες μας. Δεν λείπουν και εδώ τα κακά αστεία όμως η τελική μάχη σε αποζημιώνει. Πραγματικά το τονίζω είναι κρίμα γιατί η θεματική της ταινίας έχει αρκετό ενδιαφέρον όμως η κακή χρήση του χιούμορ με πέταξε πολλές φορές έξω.

H μουσική της ταινίας παρά τη χρήση γνωστών ροκ τραγουδιών δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Απλά ο Waititi δεν άφησε τον Giachino που είναι απο τους πιο ελπιδοφόρους μουσικούς του σινεμά να φτιάξει κάποιο δικό του theme. Είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση για τη μουσική της ταινίας πήγε κάπως έτσι.

Waititi: Ρε συ Μιχάλη, θέλω να βάλουμε στη ταινία γνωστά ροκ κομμάτια που είναι badass και έχουν μια νοσταλγία μέσα.
Giachino: Δεν θες να γράψω κάποιο theme καλύτερα να είναι ξεχωριστή η ταινία μας?
Waititi: Όχι μωρέ βάλε αυτούς με τα πιστόλια και τριαντάφυλλα να δείξουμε οτι η ταινία μας είναι ροκ και ψαγμένη. Έτσι και αλλίως πουλάνε.
Giachino: SAY NO MORE

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Love and Thunder δικαιωματικά είναι η χειρότερη ταινία Θορ που έχουμε δει για τον αγαπημένο μας ήρωα. Ένιωσα σε πολλές σκηνές άβολα με το τι έβλεπα και παρά την εξαιρετική τρίτη πράξη μου άφησε μια περιέργη αίσθηση.Το ξανατονίζω είναι κρίμα γιατι ο Θορ είναι απο τους πιο δυνατούς ήρωες της Marvel και εδώ είδαμε να μετατρέπεται σε έναν Clown. Είναι κρίμα γιατί στον Captain America και Iron Man είδαμε τεράστια εξέλιξη και φυσικά σεβασμό. Ευτυχώς ο Θορ θα ξανα επιστρέψει και αυτή τη φορά εύχομαι να του φερθούν όπως του αξίζει.

Υ.Γ Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη αν ήμουν αυστηρός με τη κριτική αυτής της ταινίας, αλλά μεγάλωσα με τον ήρωα του Θορ και από μικρό παιδί που ήμουν αγάπουσα τα κόμικ και τις περιπέτειες του.Στη συγκεκριμένη ταινία ένιωσα ότι βεβήλωσαν έναν παιδικό μου ήρωα μετατρέποντας τον ως τον πιο ηλίθιο χαρακτήρα ολόκληρου του MCU. Εύχομαι πραγματικά να επιστρέψει την επόμενη φορά και να ειναι ο Θορ που γνωρίσαμε και όχι ένας cringe τύπος.

You may also like