fbpx
Home ReviewsGame Reviews Lost In Play | The Review

Lost In Play | The Review

Γράφει ο/η Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Η φαντασία είναι εκείνο το όχημα που αποκρούει και υπερβαίνει κάθε όριο, με την ανατροπή των νόμων της φύσης, την υπερβολή, την ελάχιστη χρήση χρόνου και ενός φανταστικού  τόπου, την παράλογη συρραφή ετερόκλητων στοιχείων και την εμμονή της να κάνει το αδύνατο δυνατό, αμφισβητώντας κάθε τι δεδομένο και να μεγιστοποιεί επιθυμίες, προσδοκίες και φόβους.

Μέσα σε όλα αυτά, εμπλέκονται άμεσα τα παιδιά, όπου αναπληρώνουν το κενό που αφήνει η λογική στους ενήλικες με την φαντασία τους να οργιάζει και να ονειροπολούν για ένα καλύτερο αύριο.

Η Happy Juice Games, αυτό το indie studio από το Tel Aviv, κατάφερε με το Lost in Play, να μας χτυπήσει στην νοσταλγία και την εποχή που όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω, ήμασταν εμείς και οι σκέψεις μας.

Το Lost in Play,  προκειμένου να διευρύνει την φαντασία μας και για να «δει», μέχρι που μπορεί να φτάσει και να μας δοκιμάσει για το αν πραγματικά θυμόμαστε πως ήταν να είσαι παιδί, μας παρουσιάζει μια γλυκιά περιπέτεια δυο μικρών αδελφών,  οι οποίοι βυθίζονται στο παιχνίδι με μόνο οδηγό την σκέψη τους, πλάθοντας ολόκληρους κόσμους και χαρακτήρες, βρισκόμενοι χαμένοι σε έναν κόσμο τεράτων και παράξενων πλασμάτων, πολύ μακριά από το σπίτι τους , με μόνο στόχο, να γυρίσουν εκεί.

Η ιστορία μας, είναι αρκετά απλή, χωρίς κάποιον περιορισμό και επικεντρώνεται στην ουσία του είδους: τους γρίφους και τα παζλ. Πρόκειται για ένα αρκετά ευθυτενές παιχνίδι περιπέτειας, μερικών ωρών, με χαλαρή και ανάλαφρη αίσθηση, για όσο διαρκεί, υπέροχο σχεδιασμό,  γραφικά και με μαγικές ambient μουσικές προσθήκες. Τα ακουστικά τα συνιστώ. Οριακά επιβάλλονται.

 Κάθε αλληλεπίδραση υλοποιείται όμορφα με μια ζωηρή αίσθηση του χιούμορ και είναι γεμάτη από μικρές λεπτομέρειες για το ποσό μπορεί να οργιάσει η φαντασία μας και τον δύο χαρακτήρων μας, που έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει αρκετές φορές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αισθάνεστε πραγματικά σαν να παίζετε ένα μέσα σε καρτούν, όχι μόνο με τον τρόπο που παρουσιάζεται σε εμάς,  αλλά και με τον τρόπο που χωρίζονται τα διαφορά μέρη του. Και οι δύο χαρακτήρες είναι playable, αλλά όχι και οι δύο ταυτόχρονα, κάνοντας ο καθένας ξεχωριστά το task του, χωρίς να υπερισχύει ο έναν του άλλου, πράγμα που επιβραβεύει την ισότητα, κάνοντάς με να θέλω να παίξω και με τους δύο το ίδιο!

Το βασικό στοιχείο του, τα puzzles, ξεχώρισαν σημαντικά μέσα στο παιχνίδι και κατά κάποιο τρόπο μας παραπλάνησαν για το επίπεδο δυσκολίας τους,  εξαιτίας του «αθώου ύφους»´ που διαθέτουν. Αντίθετα, υπήρξαν αρκετές δυσκολίες σε ορισμένα σημεία του και πολλές φορές, είναι σχεδόν αδύνατον να μην χρησιμοποιήσεις το hint button, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα σε βοηθήσει στο μέγιστο ή τουλάχιστον, όσο πιστεύει κανείς ότι βοηθάει ένα κουμπί σαν αυτό! Κατά την διάρκεια θα βρούμε λίγο χρόνο για χαλάρωση με κάποια mini games, που αποκτούν την μορφή του υποχρεωτικού για την συνέχεια και ευτυχώς είναι πιο διασκεδαστικά και ανάλαφρα, καθώς κινδύνευαν να με κάνουν να το παρατήσω στο πρώτο δίωρο.

 Ο κύριος λόγος που τα puzzles δεν ήταν εύκολα κατανοητά,  ήταν γιατί συχνά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επεξήγηση,  δεδομένου ότι το voice acting είναι στην γλώσσα των..Νavi (προφανώς, #canwaitfortheavatarmovie), όποτε η λύση στους γρίφους που μπλέκονται με σύμβολα , αγάλματα και άλλα,  μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη κάπου στο background του παιχνιδιού, ή πολύ απλά, μπορείς να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και να σκεφτεί out of the box. Το δοκίμασα, το έκανα, πέτυχε και όχι, το review δεν άργησε για αυτόν τον λόγο.

Για όσους λοιπόν αγαπάνε τους απαιτητικούς γρίφους και το εννοώ απαιτητικούς,  θα μείνετε αρκετά ικανοποιημένοι έστω και αν η διάρκεια είναι σύντομη καθώς το παιχνίδι ολοκληρώνεται σε βάθος 5 ωρών και κάτι.

Τεχνικά, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς το Nintendo Switch που το δοκίμασα, δεν φημίζεται για τα προβλήματα που προκαλεί στα παιχνίδια. Έτρεχε αψεγάδιαστα και ίσως η συγκεκριμένη κονσόλα, να ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εμπειρία μου στο παιχνίδι. Αυτό που ίσως μας απογοήτευσε κάπως γενικότερα, είναι πως πολλοί από αυτούς τους εξωπραγματικούς  κόσμους και περιοχές που είδαμε στο trailer, δεν είναι όλοι προσβάσιμοι και δεν μπορούμε να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους, καθώς αποτελούν μέρος κάποιου σκηνικού. Spoiler warning, για παράδειγμα το σκηνικό με την λάβα, ποιος δεν θα ήθελε να πηδήξει μέσα και να βγάλει τα γαϊδουράγκαθα από το δάχτυλο ενός γίγαντα.

Πέρα όμως από το όμορφο και καλοστημένο παρουσιαστικό του παιχνιδιού, το Lost in Play, κρύβει αρκετούς γρίφους, αρκετά υψηλής πρόκλησης, γεγονός που απαιτεί σύνθετη σκέψη και παρατηρητικότητα που ίσως κάνει κάποιους να το αφήσουν στην μέση και αυτό είναι μεγάλο κρίμα, καθώς πατυχαίνει τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε.

Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσεις το μυαλό σου και «χαθείς» μέσα του, όπως στην παιδική μας ηλικία όπου ο χρόνος έπαυε να μετρά και η φαντασία μας έπλαθε ιστορίες γεμάτο μυθικούς ήρωες και ανεπανάληπτες στιγμές.

Θυμάσε; Θυμήσου, δεν μπορεί. Κάπου υπάρχει ακόμα εκείνο το παιδί…

You may also like