fbpx
Home ReviewsGame Reviews Effie: The Review

Effie: The Review

Γράφει ο/η Νικόλαος Σύρπας

Μία ευχάριστη 3D Platform εμπειρία

Tα 3D Platform έκανε την εμφάνιση του κάπου στα μέσα τις δεκαετίας του 90 και ευτυχώς για εμάς μας έδωσε ουκ ολίγα διαμαντάκια. Παιχνίδια όπως, Spyro the dragon, Sly Cooper, Mario 64, Ratchet and Clank, Jak, Psyconauts, Banzo-Kazooie, Crash Bandicoot και άλλα πολλά, μας έκαναν να κολλήσουμε ευχάριστα αρκετές ώρες μπροστά στις οθόνες μας. Το είδος πέρασε μια περίοδο ανάπαυσης και ησυχίας από τα μέσα τις δεκαετίας του 2000 με τον Mario και τον Rayman κυρίως να κρατάν ακόμα την φλόγα του 3d Platform Gaming ζωντανή και φυσικά  να κυκλοφορούν ακόμα πολύ καλά παιχνίδια.  Από το 2015 και μετά έχουμε την έξαρση του ρετρό και των επανακυκλοφοριών με αναβαθμισμένα γραφικά. Το 3d Platform δεν απουσιάζει από αυτήν την “εξέλιξη” με παιχνίδια όπως Spyro reignited trilogy  και Crash Bandicoot N sane trilogy να επιφέρουν κέρδη στις εταιρίες ξανά.  Έχουμε τώρα λοιπόν το Effie από την Inverge Studios μία ισπανική εταιρία με έδρα την Βαλένθια , η οποία δραστηριοποιείται από το 2016 στο χώρο φτιάχνοντας games για android και Ios μέχρι τις αρχές του 2018 που ξεκίνησε να φτιάχνει το Effie για Ps4 και για Steam. Τι είναι το Effie λοιπόν;

Α Cute Adventure

Tο Effie είναι ένα 3D Action Puzzle Platformer μικρής διάρκειας (μέγιστο 6 ώρες) που αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Galand ενός ανθρώπου που η νιότη σου κλάπηκε από μια σκοτεινή μάγισσα ονόματι Melira. Ξεκινά λοιπόν η περιπέτεια μας (Πλέον σαν γέρος άνθρωπος) να αντιστρέψουμε τα μάγια και παράλληλα να σώσουμε τον κόσμο της Oblena που βρίσκεται απο την απειλή των σκοτεινών της ορέξεων και σχεδίων. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να μαζέψουμε τα τρία “πετράδια του κακού” και να σκοτώσουμε την σκοτεινή Μάγισσα. Το story είναι γραμμικό χωρίς plot twist και παρουσιάζεται με ένα Flashback διηγηματικό, σε ποιάν; στην Effie φυσικά, η οποία συμπτωματικά είναι η εγγονή σου. O χάρτης λοιπόν χωρίζεται σε 3 κύριες περιοχές που καθεμία περιέχει από ένα “πετράδι του κακού” τα οποία όπως είπαμε πρέπει να τα συλλέξουμε με μοναδικό μας όπλο μία μαγική ασπίδα ονόματι Runestone η οποία είναι καθοδηγητής, σύντροφος , ακόμα και σανίδα του σέρφ σε κάποιες περιπτώσεις.

Simple but Fun GAMEPLAY

Το απλό δεν σημαίνει ότι δεν είναι διασκεδαστικό και η Inverge Studios το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό στον τομέα αυτό, Το platform στοιχείο δηλώνει παρών και θυμίζει παλιές καλές εποχές. Jump, long jump και Double Jump και φτου και απ’ την αρχή. Οι γρίφοι του παιχνιδιού δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία ούτε απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες από τον παίχτη. Ο χειρισμός του είναι πάρα πολύ εύκολος και απλός και δεν θα αντιμετωπισετε καμία δυσκολία στο τρόπο χειρισμού του Galand. Η κάμερα του παιχνιδιού μας βοηθάει αρκετά και μπορούμε να την ελέγξουμε πλήρως σε οποιαδήποτε στιγμή. Τα checkpoints είναι συχνά και πολλά που σημαίνει ότι η δυσκολία μειώνεται κατακόρυφα, όταν χάνετε μία ζωη  γυρνάμε φυσικά στο τελευταίο checkpoint. Η μάχη χωρίζεται σε δυο μέρη σε light attacks και heavy attacks, σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού δεν αντιμετωπίσαμε πάνω από 10 είδη εχθρών και αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα αρνητικό στο παιχνίδι γιατί το επαναλαμβανομενο κουράζει από ένα σημείο και μετά. Επιπρόσθετα υπάρχουν και οι Special mooves του παίχτη, το Boomerang και Earthquake , όπου κυριολεκτικά συνθλιβεί τους εχθρούς μας με ένα και μόνο hit. Αυτό έχει σαν συνέπεια το παιχνίδι να έχει έλλειψη πρόκλησης σε ένα βετεράνο παίχτη του είδους . Ένα ακόμα μείον στο παιχνίδι είναι οι απουσία πολλών bosses, θα θέλαμε να υπήρχαν περισσότερα και λιγάκι πιο δύσκολα. Το παιχνίδι διαθέτει level up  αλλά δεν αφορά τις κινήσεις του Galand ούτε κάποιο fighting combo, περιορίζεται μόνο σε ιδιότητες , στην μπάρα της υγείας σου και στην αύξηση του μετρητή για τα special attacks.

Retro style 

Tα γραφικά είναι σε γενικές γραμμές πολύ όμορφα αφήνοντας  μια αίσθηση ότι παίζουμε ένα καλογυαλισμένο παιχνίδι της δεκαετίας του 2000. Ποικιλία χρωμάτων με το highlight  του παιχνιδιού στον οπτικό τομέα να περιπλανιέται κανείς μέσα στην πόλη της Oblena. Mια πραγματική ευχαρίστηση.  Ο ήχος του παιχνιδιού δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο είναι όμως ευχάριστος χωρίς να κουράζει και δένει αρμονικά στην αίσθηση που αφήνει το Effie παίζοντας το.

Ευχαριστούμε θερμά την  Inverge Studios για την διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like