fbpx
Home ReviewsGame Reviews Metro Exodus: The Review

Metro Exodus: The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

“Αναζητώντας τη γη της επαγγελίας”

Έχουν περάσει κιόλας έξι χρόνια από τη τελευταία περιπέτεια του Artyom. Έξι χρόνια μετά το φανταστικό και σε όλα βελτιωμένο από το πρώτο μέρος, Metro Last Light. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν αρκετά από ότι φαίνεται για να ωριμάσει το studio, έτσι ώστε να ανεβάσει ακόμη ένα σκαλοπάτι στην εμπειρία που θέλει να μας προσφέρει.

Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή όμως. Η σειρά βασίζεται στα ομώνυμα βιβλία του Dmitry Glukhovsky, με τους παίκτες να περνούν τον ρόλο του Artyon. Έναν από τους επιζώντες πυρηνικού πολέμου, που έχει μεταφερθεί μαζί με τους συντρόφους του στις εγκαταστάσεις του μετρό. Κάτι που είναι αναγκαίο για την επιβίωση τους, μιας και εκτός από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα στην επιφάνεια είναι γεμάτη και από μεταλλαγμένα πλάσματα.

Σεναριακά πλέον βρισκόμαστε δύο περίπου χρόνια μετά τα συμβάντα του Metro Last Light, σε μια προσπάθεια του Artyon να αποδείξει ότι υπάρχει ζωή και εκτός του μετρό. Εγκαταλείποντας πλέον την ασφαλή ζώνη του μετρό και αναζητώντας την ελπίδα για τους κατοίκους του.

Έχοντας πλέον η 4A Games να κάνει με περιοχές σε διάφορα μέρη της Ρωσίας αλλά και το παιχνίδι να διαδραματίζεται στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Δε μπορούσε να μη φύγει από το γραμμικό γράψιμο της αφήγησης τους. Και να μας προσφέρει ένα ποίο ανοικτό περιβάλλον. Έχοντας πάντα κατά νου βέβαια τα βασικά συστατικά που αγαπήσαμε στα δύο προηγούμενα επεισόδια. Και έτσι παρόλο το ανοικτό περιβάλλον το παιχνίδι καταφέρνει να είναι όσο γραμμικό πρέπει να είναι για να μη χάσει ούτε στο ελάχιστο από την ατμόσφαιρα του. Θα υπάρξουν φορές που πραγματικά θα ξεχνάτε ότι βρίσκεται σε έναν μεγάλο χάρτη και απλά θα ακολουθείτε την ιστορία. Το Metro ήταν και θα είναι ένα αφηγηματικό Single player shooter. Οπότε τα διάφορα σκορπισμένα side quests χωρίς ουσία θα αφαιρούσαν πόντους, παρά θα πρόσθεταν.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, από το εισαγωγικό ακόμη βίντεο με την μελαγχολική μουσική να παίζει μας βάζει για τα καλά στο κλήμα και στο τι έπεται να ακολουθήσει. Από τι στιγμή που θα πάρουμε στον έλεγχο μας την Aurora. Μιας ατμομηχανής που γίνεται το μέσο μας στον έξω κόσμο. Έχοντας μαζί πλέον τους συντρόφους μας και τη γυναίκα μας Άννα ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένα βιβλίο ζωγραφισμένο στο χέρι. Στις περίπου 20 ώρες που θα διαρκέσει η ιστορία μας, το παιχνίδι θα μας κάνει να δεθούμε με τούς χαρακτήρες μας. Σε σημείο να γνωρίζουμε τον καθένα με το μικρό του όνομα.

Στο τεχνικό κομμάτι το παιχνίδι μας δείχνει τι μπορεί να κάνει μια ομάδα όταν έχει μεράκι. Τα γραφικά και η εμμονή στη λεπτομέρεια κάνουν το παιχνίδι ένα από τα ομορφότερα που υπάρχουν εκεί έξω. Από τις σκουριές στις ποίο μικρές γωνίες του τρένου, έως τα χιονισμένα και κατεστραμμένα τοπία που έχει αφήσει πίσω του ο πυρηνικός πόλεμος είναι άξια θαυμασμού. Σε σημείο που το photo mode του παιχνιδιού θα γίνει σύντροφος μας σε ολόκληρο το ταξίδι μας. Ο ήχος είναι εξαιρετικός, η μουσική εμπνευσμένη και άρτια ταιριασμένη για τη περίπτωση. Με το κερασάκι στη τούρτα να είναι η δυνατότητα επιλογής στο voice acting σε Ρωσική γλώσσα. Που σε συνδυασμό με τους Αγγλικούς υπότιτλους θα δώσει άλλη διάσταση στην όλη εμπειρία. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το Αγγλικό voice acting είναι κακό.

Το gameplay παραμένει αργό και στιβαρό όπως τα προηγούμενα της σειράς. Με το shooting του να έχει ανέβει μερικά σκαλοπάτια πάνω. Το survival κομμάτι είναι εδώ και παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα που έχουμε συνηθίσει. Κάνοντας την όλη εμπειρία μας διασκεδαστική παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπάρχει σε ολόκληρη τη διαδρομή μας.

Είδος Παιχνιδιού: First Person Shooter
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15/02/2019
Εταιρεία Ανάπτυξης: 4A Games
Εκδότρια εταιρία: Deep Silver

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis Dynamic Media για την διάθεση του παιχνιδιού.


Σύστημα παρουσίασης

Corsair Carbide Air 540
Asus Rog Strix B350-F Gaming
AMD Ryzen 5 1600 3600MHz
Corsair Hydro H110i
Corsair Vengeance 16GB 3000MHz
Asus Strix Radeon RX 580 8GB*2
Samsung 970 Evo 250GB
Samsung 860 Evo 1TB
Corsair HX Series HX1000
Dell SE2717H

You may also like